Prenumerera

Logga in

Energi · En syl i vädret

Woke – mer än bara vaken

Barn sträcker upp händerna.

Vaken på afroamerikanska heter woke, och den som är vaken kan också vara vaksam, uppmärksam och medveten. Woke har kommit att stå för medvetenhet om och motstånd mot fördomar och diskriminering. Så hur kan det komma sig att det ibland används som något negativt?

Att vaka är att vara vaken, speciellt när man kunde förväntas sova och håller sig vaken av någon speciell anledning, som att man vakar över någon som är sjuk.

Det kommer från ett gammalt indoeuropeiskt ord för att vara stark och livlig, och den slutsatsen kan man dra av alla de liknande ord som finns på olika indoeuropeiska språk. Engelska wake, tyska wachen, latinska vigilare och sanskritordet vaja, som betyder kraft, till exempel.

Vaksam och klarsynt

Vakna är vad som kallas en inkoativbildning till vaka. Det betyder att det är ett verb som innebär att något börjar eller blir. Man blir vaken, eller börjar vaka, när man vaknar. Det blir ljust när det ljusnar, mörkt när det mörknar, och när John Blund kommer och blåser söt sojamjölk i ögonen på en somnar man. 

Att vara vaken kan betyda mer än att man inte sover – den som är vaken kan också vara vaksam, uppmärksam och klarsynt. Ungefär som medveten, som kan innebära att man är vid medvetande, men också att man är medveten om något speciellt. Att vara politiskt medveten är att förstå något om samhället, och vad det är man borde förstå beror väldigt mycket på vem man frågar.

När man väcker någon vaknar den – eller det är i alla fall tanken. Väcka är ett kausativt verb, det handlar alltså om att orsaka något. Det förhåller sig till vaka och vakna som söva till sova och somna. Men när man gör substantiv av väcka kan det bli antingen väckning eller väckelse.

Väckning sker när det är dags att vakna, men väckelsen är annorlunda. I tidningen Idun kunde man 1888 läsa om ”denna stora menskliga väckelse, som fått namn af qvinnofrågan” och i en årsbok om svensk undervisningshistoria berättas 1832 om hur elevernas föräldrar fick ”en oftast nödvändig väckelse att efterse barnens flit med deras hemlexor”. Ofta var väckelsen religiös, och i dag används ordet mest i sådana sammanhang.

Frälsningsarmén väcker murvlarna till liv på Dagens nyheters gård i Klarakvarteren i Stockholm 1949. Foto: TT

Behöver vara medveten

På engelska är man awake efter väckning, utom på vissa varianter av afroamerikansk engelska, för där är man woke, som kommer av preteritumformen av wake. Åtminstone sedan 1930-talet har man använt ordet om att vara medveten om fördomar och diskriminering, framför allt mot svarta. Senare under 1900-talet började det också användas av feminister och hbtqi-rörelsen.

2019 skrev Oprah Winfrey om ordet i sin blogg. Hon börjar så här (i min översättning): ”Låt oss börja med förutsättningen: Du vill att världen ska vara trygg och rättvis för alla. Du anser att skillnader ska hyllas, inte fruktas. Du tror på att människor behöver respektera varandra, ge varandra möjligheter, ge varandra en chans. Om det låter som du är det goda nyheter: Du är en bra människa.”

Men om det ska spela någon roll, fortsätter hon, behöver du veta hur andra människor lever och vad som hindrar dem från att få det bättre. Och om du är vit, är du en del av problemet? Om inte, är du medveten om vad som håller dig nere? ”Att engagera sig i sådana frågor – regelbundet och vaksamt – är att vara, med ett ord, woke.”

Martin Luther King var en av de 48 svarta demonstranter som greps av polis vid en demonstration mot segregering på lunchrestauranger 1960. Foto: AP/TT

Woke-feminism och ”riktig” feminism

Så hur blev woke något som människor hånas för att vara? Ja, det kommer från den amerikanska ytterhögern, samma andas barn som de som har myntat ordet godhetsknarkare på svenska. En rörelse som inte alls vill hylla skillnader eller göra världen tryggare och rättvisare för alla.

På Reddit försöker en av dem redogöra för skillnaden mellan ”riktig feminism” och ”woke-feminism” – även här i min översättning: ”Feminism. Ordet används typiskt med hänsyftning på aggressiva, manshatande kvinnor med onaturliga hårfärger och gnälligt uppförande”, börjar han – jag antar i alla fall att det är en han. Riktig feminism handlar om jämställdhet, menar han, medan ”woke-feminismen” vill göra männen ovidkommande.

En annan person svarar att det inte är någon skillnad, eftersom kvinnor inte ska vilja bli jämlika med männen och ta deras ”superior place”. Det här skrevs för ett år sedan. Sen dess har som bekant den här rörelsen, personifierad av Donald Trump, tagit makten i USA på ett sätt som ingen tidigare har gjort. Nu förbjuder presidenten museer att visa på orättvisor i landets historia, och så vidare.

Jane Fonda demonstrerar med den italienska feministrörelsen i Rom 1972, i samma veva som amerikanska feminister började använda uttrycket woke. Foto: Claudio Luffoli/AP/TT

En värld för alla

Woke har kommit att fungera lite som ett skällsord också här, men den positiva, ursprungliga betydelsen har aldrig slagit igenom. Innan högernissarna började använda det som skällsord på 2010-talet hade vi ingen relation till det. Politiskt medveten är bara litegrann av samma sak, och det kan ju bero på uttrycket wokes ursprung i det segregerade USA. 

Jag undrar vad Miljöpartiet och Socialdemokraterna menar när de talar om att de ska bli mindre woke, i samband med att de ska ”tona ner konflikterna om migrationen”. Vad vill de signalera, och till vem, med ”mindre woke”? Vill de visa att de inte hatar män och har onaturliga hårfärger, eller vill de markera avstånd från idén om en värld för alla? Eller bara svänga sig med ett modernt uttryck? Man får ändå hoppas på det sista.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV