Prenumerera

Logga in

Radar

Vilda skogar – bättre både för mångfalden och för människan

Skog

Att låta skogarna sköta sig själva leder till en bättre biologisk mångfald jämfört med konventionellt skogsbruk konstaterar forskare vid Lunds universitet. De hoppas nu att skogsbolagen ska inspireras av återförvildande, eller rewilding.

Skogarna täcker 30 procent av världens yta och står för 80 procent av den markbundna biologiska mångfalden. Men samtidigt hotas många arter i dag av mänsklig aktivitet. En grundläggande orsak till det är det intensiva skogsbruk som bedrivs över stora delar av världen, med monokulturer som ger sämre förutsättningar för de flesta arter att överleva, konstaterar forskarna.

Ett alternativ till det traditionella skogsbruket skulle kunna vara det som kallas för återförvildande. Det innebär att man i stort sett låter skogarna sköta sig själva fram till avverkning. Det här skulle både kunna ge en rikare biologisk mångfald och öka koldioxidlagringen enligt studien.
– Genom att främja skogar som är mer anpassningsbara till klimatförändringar kan återförvildande-inspirerat skogsbruk bli en väg för att bevara naturen och stödja människans välbefinnande i antropocen, säger Lanhui Wang, forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Dessutom menar forskarna att det här skulle kunna ha positiva effekter både för ekonomin och för det sociala. Ett exempel som de lyfter är att vilda skogar kan gynna ekoturismen. De pekar även på att vilda skogar har läkande effekter både för den fysiska och mentala hälsan. I Japan har till exempel ”shinrin-yoku” eller skogsbad visat sig ha många positiva hälsofördelar.

Samtidigt som rekommendationen från forskarna är att skogarna i hög utsträckning ska få sköta sig själva kan de behöva lite hjälp på traven från människan, till exempel genom att vi återinför så kallade nyckelarter, det vill säga arter som är särskilt viktiga för ekosystemet.
– Genom att gå från produktivitetscentrerade metoder till ekologisk hållbarhet kan samhället uppnå varaktiga miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Vår studie hjälper samhällen och beslutsfattare att ta informerade beslut för en hållbar framtid, avslutar Lanhui Wang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV