
Visste du att sjön Siljan i Dalarna släpper ut ungefär 300 gånger så mycket metan som en vanlig sjö? Det har forskare kommit fram till att genom att göra mätningar under en tvåårsperiod. Vad det beror på? Kanske har det att göra med den meteorit som slog ner för 370 miljoner år sedan och som gav upphov till Siljan och de andra sjöarna som bildar en ring – men detta är än så länge bara en teori.
Känner du till Obama nungara? Om du inte har hört det latinska namnet så kanske det svenska lövplattmasken klingar mer välbekant. Under våren har fler och fler upptäckter av denna invasiva art som äter vanliga svenska daggmasker gjorts och nu går Länsstyrelsen ut med en varning och råd till dig som ska köpa växter.
– Vi vill verkligen försöka förhindra att lövplattmasken kommer ut i naturen. Den är ett rovdjur som äter daggmask och andra arter som behövs för en levande och lucker mylla. Det kan orsaka stor skada inom jordbruket och på ekosystemet, säger Linda Karlsson på Länsstyrelsen.
1917 rådde det brist på livsmedel i Sverige. I Söderhamn samlades ett antal kvinnor för att protestera mot ransoneringen och de höga priserna, ett uppror som snabbt spred sig över resten av landet. Drygt hundra år senare plockades bollen upp på nytt, den här gången kom det att kallas för potatisuppropet och fungerar som en uppmaning till alla att sätta potatis och därigenom vara med och öka matsäkerheten i Sverige.
– Det här är ett sätt att manifestera behovet av lokal mat och lokala matproducenter som är så gigantiskt. Vi har bara ett par procent som försörjer flertalet, det behöver ändras på, säger Anders Persson, bonde i Söderhamn som var med och drog igång potatisuppropet 2020. Nu är kampanjen inne på sitt femte år – har du inte varit med tidigare kanske det är dags att haka på nu? För du vet väl att ”alla sätta potatis – utom de tråkiga”?
Den senaste veckan har det varit stort fokus på Donald Trumps handelskrig med resten av världen. Men Trumpadministrationen påverkar inte bara börsen utan får också stora konsekvenser för bland miljön och för tillgången till vård i världen. Bland mycket annat har Trump tagit bort skyddet för skogsytor som är lika stora som hela Sveriges yta. Dessutom har avvecklingen av USAID gjort att massor av barn i i Sydsudan nu riskerar att dö av kolera eftersom vårdcentraler slår igen.
Vill du läsa något lite mer positivt kan du ta del av Titti Knutssons krönika där hon skriver om skogen och om gemensamt ägande.
”Kanske är framtiden redan här? Kanske står vi på tröskeln till ett helt nytt och mer distribuerat och diversifierat sätt att organisera produktion och konsumtion – som stod vi inför en brokig, olikåldrig skog vars värden skulle växa oändligt ifall vi lärde oss att bara ta av överflödet.”