Prenumerera

Logga in

Radar

Så kan du skydda dig mot lövplattmasken

Lövplattmask

Den fruktade lövplattmasken breder ut sig mer och mer. Nu går Länsstyrelsen ut med en varning och tips på vad du ska tänka på när du köper plantor.

Den invasiva lövplattmasken, eller Obama nungara som är det latinska namnet, har blivit känd för att den äter svenska daggmaskar. Arten kommer ursprungligen från Sydamerika, de första fynden av masken gjordes i Malmö i november 2024 och nu under våren har nya fynd duggat tätt. Bland annat har den hittats i Blekinge, Öland Västmanland och Stockholmsområdet och enligt Länsstyrelsen kan den finnas hos i stort sett alla som importerar växtmaterial.
– Vi vill verkligen försöka förhindra att lövplattmasken kommer ut i naturen. Den är ett rovdjur som äter daggmask och andra arter som behövs för en levande och lucker mylla. Det kan orsaka stor skada inom jordbruket och på ekosystemet, säger Linda Karlsson på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Minskad växtkraft

Hittills finns inga studier som visar hur plattmasken sprider sig i vårt klimat eller vilka effekter de skulle kunna få på den biologiska mångfalden eller ekonomin. Däremot vet vi att den har spridit sig snabbt i Frankrike vilket har lett till försämrad jordkvalitet med minskad växtkraft och skörd som följd.

Även om växtbranschen gör stora ansträngningar för att undvika masken så är risken för att någon mask ändå slinker med när du köper en planta relativt stor eftersom en nykläckt mask är mindre än 1 millimeter.

Konkreta tips

Men det finns även saker som du som privatperson kan göra för att undvika masken. Länsstyrelsen ger några konkreta tips:

– Köp i första hand svenskodlade växter.

– Fråga i blomsteraffären eller trädgårdshandeln hur de kontrollerar växterna och välj en butik som aktivt jobbar med att motverka masken.

– Kontrollera själv. Använd en ficklampa och lys överallt på växten och krukan. Använd handskar eftersom slemmet kan vara irriterande.

– Avliva maskarna genom att hälla kokande vatten på dem, eller lägg dem i en burk och ställ i frysen. Klipp dock inte sönder dem eftersom båda delarna då kan överleva.

– Ställ undan de plantor som du eventuellt har hittat mask på och fortsätt att kontrollera dem. Först när det har gått två dagar utan att du har hittat någon ny mask är det säkert att plantera.

– Undvik att spilla ut jord eftersom den kan innehålla nykläckta maskar. Om du ändå råkar göra det, sopa upp den och släppa i brännbart eller sanera jorden med värme.

Effektivt – men tidskrävande

En annan sak du kan göra om du skulle råka hitta mask är att sanera hela växten. Det kan man göra genom att värma upp jordklumpen i ett varmbad till 38-39 grader i femton minuter vilket gör att maskarna och äggen dör – men plantan klarar sig. Enligt Länsstyrelsen är det här en effektiv men tidskrävande metod.
– Eller så kan man kasta hela växten, jordklump, kruka och allt, i brännbart. Det är förstås enklast. Men absolut inte i komposten, där lövplattmasken kan föröka sig och sprida sig vidare, säger Linda Karlsson.

Länsstyrelsen rekommenderar också att du kontaktar dem om du skulle hitta en frilevande mask, samt att du tar en bra bild på masken och skickar med.

Så här känner du igen lövplattmasken:

Obama nungara är omkring 5 till 8 centimeter lång och drygt 0,5 centimeter bred. Därmed är den betydligt större än de inhemska plattmaskar som finns i Sverige.
Färgen på Obama nungara skiftar mellan mörkt brun till beige och den har svarta linjer på ovansidan. Dess undersida är beige.
Plattmasken lägger ägg som cirka 0,5 centimeter stora och som till en början är klarröda, men som med tiden blir mörkbruna. 

Länsstyrelsen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV