Prenumerera

Logga in

Radar

3 av 4 kvinnor vill röra sig mer

Skolgymnastik.

Tidsbrist och trötthet gör att många kvinnor är mindre fysiskt aktiva än de skulle vilja. 3 av 4 säger att de skulle vilja vara mer aktiva i rapporten Kvinnorörelse 2025 som tagits fram av Tjejzonen och Vårruset, det här rapporterar Fempers nyheter.

För många kvinnor är fysisk aktivitet kopplat till känslor av stress och prestationsångest, något som även förstärks av sociala medier. I undersökningen svarar en femtedel, eller 19 procent, att sociala medier påverkar dem negativt i relation till fysisk aktivitet.
– Kostnad och tillgänglighet är viktiga faktorer för jämlikhet och hälsa, men vår undersökning visar på ett annat komplext problem: en träningskultur och en syn på fysisk aktivitet som inte känns välkomnande för alla. Rörelse ska vara en källa till glädje och välbefinnande, inte stress och obehag. För att främja fysisk aktivitet och öka den psykiska hälsan behöver fler aktörer bidra till inkluderande miljöer. Dessutom behöver vi påverka förhållningssättet till rörelse, till att vara mer som ett flöde i vardagen, och inte något som ska presteras och bockas av, säger Lotta Lindblom, evenemangschef på Marathongruppen som arrangerar Vårruset och som tillsammans med Tjejzonen har släppt den nya rapporten.

Ekonomi viktig faktor

Även ekonomin är en faktor som gör att kvinnor deltar mindre än de skulle vilja. De kvinnor som tillhör den lägsta inkomstgruppen deltar i fysiks aktivitet i genomsnitt 37 gånger färre per år jämfört med kvinnor med högre inkomster.
– I den här undersökningen ser vi att det som hindrar tjejer och kvinnor från att vara fysiskt aktiva i hög utsträckning är kopplat till strukturella samhällsutmaningar. Man svarar att tid, ork, ekonomi och obehag inför att bli bedömd för sitt utseende och sin prestation är avgörande faktorer som påverkar. Tjejer och kvinnor har helt enkelt inte samma förutsättningar att vara fysiskt aktiva och eftersom vi vet att fysisk aktivitet är en viktig komponent i en god psykisk hälsa får detta tyvärr effekter på flera plan. Vi behöver belysa den strukturella faktorn i detta och synliggöra vilka aktörer som kan bidra till förändring, säger Erika Steorn, generalsekreterare för Tjejzonen, i ett pressmeddelande.

Rapporten ger även förslag på åtgärder för att motverka inaktiviteten. Det handlar till exempel om att arbetsgivare ska ge möjlighet till friskvårdsbidrag och till flexibla arbetstider. Kommuner uppmanas att skapa gratis eller subventionerade möjligheter till aktivitet och skolorna att skapa en idrottsmiljö som är välkomnande för alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV