
Regeringen vill att antalet vargar ska minska från cirka 300 till omkring 170 individer. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att se över om detta kan ske redan till nästa licensperiod. Men Robert Ekblom, genetiker och vilthandläggare vid Naturvårdsverket, ser stora risker med beslutet.
– Ett referensvärde som är såpass lågt skulle innebära ett stort juridiskt och biologiskt risktagande, säger Robert Ekblom till SR Vetenskapsradion.
Referensvärde kallas det mått som anger det minsta antalet vargar som ska finnas i landet, och nu vill regeringen alltså sänka det till 170 individer.
Leder till inavel
En risk med att minska vargstammen så kraftigt är att det kan leda till mer inavel, menar Robert Ekblom. Redan i dag är inavelsgraden på den nivån att syskon får barn med varandra och med en minskad population kommer inaveln öka ytterligare. Detta gör att överlevnaden och reproduktionen blir lägre.
– En population med låg genetisk variation har sämre möjligheter till evolutionär anpassning. Så om miljön förändras eller det kommer in nya sjukdomar så blir sannolikheten att populationen kan anpassa sig till det, genetiskt och evolutionärt, lägre ju mindre populationen är, säger Robert Ekblom.
För att motverka inaveln behöver invandringen av vargar från andra länder och med en annan genetik öka. I september rapporterade Vetenskapsradion om att en varg från Ryssland med värdefulla gener har slagit sig ner i Dalarna.
Antal vargar i Sverige
Vargar har varit en naturlig del av den skandinaviska faunan sedan istiden, under 1900-talet utrotades den dock helt.
Sedan början av 1980-talet har den skandinaviska vargstammen återetablerat sig.
Vid millenieskiftet fanns det uppskattningsvis 50 vargar i Sverige. Vintern 2022/2023 var siffran uppe i runt 450 vargar, därefter har det dock skett en minskning och vid den senaste inventeringen 2023/2024 uppskattade man att det fanns cirka 375 vargar i Sverige.
2013 fattade Riskdagen ett beslut om att 170-270 är miniminivån för antalet vargar.
2019 ändrade Naturvårdsverket miniminivån till 300 individer.
Förra året ändrades miniminivån igen, regeringen ansåg då att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus skulle sänkas till 170 individer, en siffra som dock inte har något stöd i forskningen.
SVT och Naturvårdsverket