Prenumerera

Logga in

Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Vinterkul: Testa att bygga en igloo

killar bygger igloo

Den funkar lika bra för extrema överlevnadsituationer som till lek. Om man har mycket snö där man bor kan man testa att bygga en igloo? Allt som behövs är sågar, spadar, fast snö och en god portion tålamod.

Historia
Först lite om igloons historia. Ordet igloo (eller iglo) kommer från inuiternas iglu som helt enkelt betyder hus, det är alltså inte bara snöhus som kallas för igloo utan även tält, hus konstruerade av drivved och moderna byggnader. För snöhusen finns den mer specifika termen igluvijaq (jag kommer dock för enkelhetens skull skriva igloo när jag pratar om snöhusen här).

Det är inte heller alla inuiter som har en tradition av att bygga snöhus utan framförallt invånarna i Kanadas centrala arktiska områden och delar av Grönland. Att man började bygga igloos beror på att snö med luftfickor har väldigt goda isolerande egenskaper, även om utomhustemperaturen ligger på -45 grader kan det bli så varmt som +16 grader inuti en igloo.

Rätt typ av snö
Då är det dags att börja bygga! Var gärna minst två personer när ni bygger. Dels går det snabbare och dels för säkerheten – om igloon rasar är det lättare att gräva bort snön om ni är två.

För att kunna bygga behöver vi förstås mycket snö. Och det funkar inte med vilken snö som helst, utan den ska vara hårt packad. Det ideala är vindpackad snö och ett snödjup på minst en halvmeter (du ska kunna gå på snön utan att sjunka igenom). Det bör också vara minst 6 minusgrader för att inte riskera att igloon börjar smälta. Ett tips, om du vill spara tid, kan vara att bygga igloon i en sluttning. Det gör att du kan använda sluttningen som bakre vägg, du behöver alltså inte bygga en ”hel” igloo. Nedan kommer jag dock gå igenom hur man bygger en igloo på plant underlag.

Konstruktionen
Börja med att rita upp en cirkel i snön där ni vill ha igloon. En bra utgångspunkt kan vara att igloon ska vara cirka två meter i diameter. Sätt en pinne i mitten och bind ett snöre runt, fäst sedan en skidstav eller liknande i snörets andra ände som ni drar en cirkel med, på så sätt får ni en perfekt rund form.

Efter det är dags att såga ut snöblock. Det vanligaste sättet att bygga är att en person står på insidan av ringen som man har ritat och använder snön som är inuti till de första blocken. Börja med en gräva en grop som du kan stå i, såga därefter ut jämnstora block tänk på att snön måste vara kompakt, om det ligger lite pudersnö ovanpå kan du borsta bort den innan du börjar såga (samtidigt kan den andre personen börja såga ut lika stora blick från utsidan).

I en traditionell igloo är storleken på blocken 90 cm långa, 40 cm breda och 20 cm djupa, men det går bra att använda andra mått också. Lägg blocken runt cirkeln med den avlånga sidan neråt.

Stapla block
När du har sågat ut och placerat snöblocken som ska stå i botten av igloon använder du sågen, eller en kniv, och skär ett diagonalt snitt på snöblocken så att det blir en lutning inåt. Du kan använda snöret igen och dra från mitten till kanten av blocken för att få rätt vinkel. När du har gjort det kan du börja med nästa lager. Notera att blocken kommer behöva bli mindre och mindre ju närmare toppen du kommer, använd sågen eller kniven för att jämna till dem så att de blir i rätt storlek.

Det kan vara bra att vara flera personer när man bygger. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/TT
Om ni är två personer så kan den andra såga till fler block från utsidan samtidigt som den första bygger det första lagret från insidan. Sedan hjälps ni åt att trycka fast nästa ring med snöblock.

Efter ett eller två varv kan det vara bra att gräva en ingång så att den som har stått på insidan lätt kan ta sig ut. Var försiktiga när ni gräver ingången så att inte blocken rasar in.

Ju mer blocken börjar luta inåt desto större är risken att de rasar. Detta kan man avhjälpa genom att såga bort några centimeter av ett av blocken i den ring som är avslutad. Fäst sedan det första blocket i nästa ring i hålet som uppstår. Det här blocket kommer nu att fungera som en ankarpunkt som ni kan luta de andra blocken mot. Ni kan också använda skidstavar för att stötta upp blocken.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau får en lektion i hur man bygger en igloo av representanter för en inuitgrupp. Foto: Dustin Patar/AP/TT

Det sista blocket för ni upp genom hålet i mitten av igloon och lägger sedan ovanpå som ett lock. Ni kan sedan behöva täppa till eventuella luckor som har uppstått mellan blocken med lite snö.

Ingång
Det sista steget är att göra en ingång. Kryp ut ur igloon och gräv en liten gång från igloons öppning och någon meter framåt. Använd block som ni lutar diagonalt mot varandra som tak för ingången. Slutligen kan det också vara bra att göra lufthål i väggarna för att inte riskera att luften tar slut inuti igloon.

Voilá! Igloon är klar.

Tid och övning
Att bygga en igloo är inget man gör på en kafferast, räkna med att det kan ta minst sju timmar och att du kommer bli rejält trött. Målet är förstås att kunna sova i igloon, men om ni aldrig har gjort det här tidigare och inte känner er hundra procent säkra på konstruktionen gör ni nog bäst i att undvika det, ni vill ju inte att snön ska rasa in över er under natten.

Snögrotta
Om vi ska vara ärliga så är det ju tyvärr i större delen av Sverige sällan så mycket och så hårt packad snö att det funkar att bygga en igloo. Ett alternativ om du vill göra något enklare är att gräva en snögrotta i en stor snöhög. Det är väldigt enkelt och kan vara en rolig sysselsättning tillsammans med barn, men även här gäller det förstås att tänka på säkerheten. Precis som när du bygger en igloo bör du inte vara själv när du gräver en snögrotta, om den skulle rasa in är det bra om en person alltid befinner sig på utsidan och kan hjälpa till snabbt gräva ut den andre. Stick en lång pinne genom snöhögen innan du börjar gräva för att kontrollera att det är snö hela vägen igenom. Om du gräver en smal ingång och ett litet utrymme inuti är det också mindre risk att den rasar.

Lycka till!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV