Prenumerera

Logga in

Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Odla din fönsterbräda som ett proffs

krukväxter i fönster

Du behöver varken en trädgård, en kolonilott eller ens en balkong för att kunna odla – även om det underlättar. Det finns gott om både kryddor och grönsaker som funkar bra att odla direkt på fönsterbrädan. Och du behöver inte vänta till våren utan kan börja redan nu!

Förkultivera eller skörda direkt?

Att förkultivera växter och grönsaker i fönstren är något som många hobbyodlare gör för att sedan dra upp dem och plantera ut när det blivit varmare. En del plantor har väldigt lång utvecklingstid och bör därför sås redan nu i januari för att hinna mogna ordentligt och ge skörd till sommaren. Några exempel på sådant som bör sås tidigt är chili, paprika och purjolök.

Men man kan förstås också odla i fönstret utan att dra upp plantorna. Groddar och kryddor är kanske det säkraste kortet, men även tomat, minigurka, paprika, chili, sallat och andra bladgrönsaker kan växa på bra!

Ljus och värme

Något av det viktigaste att tänka på när man odlar inomhus är att se till så att plantorna får tillräckligt med ljus. Fundera över var solen lyser in mest under dagen och plantera i första hand där. Men även om du har ett fönster i bra läge med mycket sol så kommer det med stor sannolikhet inte räcka, i alla fall inte om du sår redan nu eftersom det ju är mörkt stora delar av dygnet. Det som händer när växterna inte får tillräckligt med ljus är först att fröna får svårt att gro och om de väl gör det så riskerar plantorna att bli långa och rangliga. För att undvika det kan man köpa växtbelysning. Det kan räcka med en enkel fönsterlampa, men man kan också köpa belysning som är särskilt avsedd för växter.

När det gäller värme är det viktigt att det inte är för kallt eftersom fröna behöver en viss värme för att gro (det är olika temperaturer för olika fröer, läs på om vad som gäller för det du sår). Om du har sått något som behöver särskilt mycket värme kan man köpa en värmematta och ställa under, men för det mesta går det bra utan. Har du till exempel ett element under fönsterbrädan kan det vara en fördel. Tänk på att det inte heller får bli för varmt, om du har en väldigt kraftig och varm lampa i närheten av plantorna kan de ta skada.

Det finns förstås särskilda minidrivhus som man kan köpa om man vill få plantorna att växa snabbt. Men om du har lite plast över kan du också testa att göra ett eget växthus. Det är inte så svårt, tänk bara på att göra hål i plasten så det inte blir lufttätt! En gammal förpackning för vindruvor brukar också kunna fungera bra, åtminstone tills plantorna har kommit upp en bit.

Jord och tråg

Såjord bör vara porös och gärna fuktig. Till skillnad från planteringsjord ska den också vara näringsfattig. Det kan låta konstigt – borde det inte vara mycket näring så att plantorna växer? Jo, när de har kommit upp en bit är det förstås bra, men just när de ska gro är det faktiskt bäst om de inte får så mycket näring.

Om du har tillgång till en trädgård kan du göra din egen såjord. Ta jord som du silar så att inga grenar eller stora klumpar kommer med. Blanda den sedan med sand eller perlit (en vulkanisk glasmineral som gör att jorden blir porös och genomsläpplig) och du har en perfekt såjord. Har du ingen egen jord som du kan använda så kan du köpa jord, men köp i så fall helst torvfri jord eftersom torvbrytning – som du säkert känner till – är en riktig klimatbov. Istället för torv kan man ha andra organiska material som finfördelade träfibrer.

Vad ska jag så i då? Du kan förstås köpa krukor och tråg om du inte redan har det. Men det går också alldeles utmärkt att så i gamla diskade förpackningar, typ havremjölkpaket, bönpaket eller annat. När de har börjat växa till sig kan du sedan plantera om dem i lite större krukor.

Istället för att låta fröet utvecklas till en färdig växt kan du bara äta grödorna, då slipper du vänta så länge och det är både gott och nyttigt! Foto: Karin Wesslén/TT

Vad kan jag odla?

Ovan har jag redan nämnt några saker som går bra att odla inomhus, men här kommer lite fler tips på vad man ska tänka på för olika grödor.

Krasse: här behöver du inte ens någon kruka eller förpackning, det räcker att ta några ark hushållspapper som du fuktar och sedan sprider ut fröna på. Så snart bladen har börjat utvecklas kan du klippa av dem och äta på mackan – lätt som en plätt!

Tomat och chili: kom ihåg att både tomater och chili behöver mycket ljus, så här är det bra med växtbelysning. Välj småvuxna tomatsorter eftersom de högre har svårt att utvecklas ordentligt inomhus. Glöm inte att tjyva tomaterna (om det är en sort som behöver tjyvas) och använd någon form av gödning, till exempel bokashi. Egentligen är tomater inte jättebra att odla på vintern eftersom smaken blir mycket godare om de får ordentligt med sol, men det kan ju ändå vara roligt att försöka.

Minigurka: Gurkor kan lätt få bladsjukdomar eller trips, som är väldigt små insekter som sätter sig på bladen, så här gäller det att vara försiktig. Om du märker att du har fått trips kan du köpa nyttodjur som äter upp dem.

Purjolök: Purjolök behöver sås tidigt och därför förkultiverar man den nästan alltid, även om man tänkt odla utomhus. Men man kan också få en ny purjolök från en gammal purjolöksrot. Spara rotändan när du har ätit upp purjolöken och sätt den i ett glas vatten så att rötterna täcks. Byt vattnet en gång om dagen och efter ett tag kommer en ny purjolök växa fram. Fantastiskt, eller hur? Du kan faktiskt ha kvar den i vattnet tills du tycker det är dags att äta den, men vill du att den ska växa till sig ordentligt är det bättre att plantera den i lite jord efter ett tag så att den får mer näring.

Källor: Sara Bäckmo, Din odlarvän, Wexthuset, Runåbergs fröer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV