Försvarsmakten ska bidra med 15 miljoner kronor under 2025 som ska stärka FN:s fredsbevarande insatser. Samtidigt skickar Sverige 300 miljoner kronor till Rumänien för att ersätta delar av landets luftförsvar.
Inom ramen för reglerna för att frivilligt stötta FN:s fredsbevarande insatser vill regeringen skicka 15 miljoner kronor som Försvarsmakten ska bidra med. Syftet är att ”stärka, effektivisera och modernisera FN:s fredsbevarande insatser”.
– Att Sverige bidrar till FN:s fredsbevarande insatser är en viktig del av vårt internationella engagemang för fred och säkerhet. Detta stöd är ett sätt för Sverige att ta ansvar i en orolig värld och främja de värden som FN står för – fred, rättvisa och mänskliga rättigheter, säger försvarsminister Pål Jonson, i ett pressmeddelande.
Pengarna är öronmärkta till en rad områden, bland annat insatser mot miss- och desinformation, samt motverka sexuellt utnyttjande och övergrepp, skriver regeringen.
Förra året bidrog Sverige med samma summa, motsvarande 15 miljoner kronor.
57,8 miljarder till Ukraina
Samtidigt meddelar regeringen att den vill överlåta 300 miljoner kronor till Rumänien för att ersätta landet efter att det har skickat Patriotsystem till Ukraina. Det rör sig alltså om ett indirekt stöd till Ukraina, menar regeringen, som under hösten anmälde sitt intresse att vara en del av projektet Immediate Action on Air Defence (IAAD) som leds av Tyskland.
Pengarna är en del av stöd som tidigare har aviserats.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har Sverige utökat sitt stöd till Ukraina inom flera områden, både civilt och militärt. Fram till oktober 2024 har Sverige bidragit med motsvarande cirka 57,8 miljarder kronor till Ukraina, dessutom har Sverige medverkat i olika åtgärder inom ramen för EU-samarbetet.
Försvarsbudgeten ökar
De statliga pengarna till försvaret kommer att ökas med nästan 13 miljarder kronor från 2024 till 2025, vilket är en ökning på cirka 10 procent. Totalt planeras utgifterna för försvarsbudgeten ligga på 138 miljarder kronor för 2025.
Men inte nog med det, under perioden 2025–2030 planeras stora ökningar som gör att försvarsutgifternas del av BNP kommer att motsvara cirka 2,4 procent, vilket är i linje med kraven på Natos medlemsländer.
Det kan jämföras med försvarsutgifterna år 2022 som var cirka 82 miljarder kronor, vilket motsvarade cirka 1,3 procent av Sveriges BNP, enligt sajten Ekonomifakta.