Prenumerera

Logga in

Radar

Nu börjar vargjakten: ”Sorgligt”

jägare i skog

Licensjakten på varg drar igång idag den 2 januari. Sammanlagt kommer 30 vargar att dödas, vilket har lett till kritik från flera naturvårdsorganisationer.
– Vi är oroade. Vargstammen är i en svår situation på grund av illegal jakt och problem med inavel, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

I september 2024 beslöt länsstyrelserna att 30 individer ska skjutas under årets licensjakt på varg. Jakten börjar den 2 januari och pågår till 15 februari. Antalet vargar i Skandinavien beräknas vara strax över 510 individer, varav cirka 375 vargar i Sverige, enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024, skriver Naturskyddsförenignen. Föreningen är kritisk till att så stor del som åtta procent av populationen nu ska dödas i årets jakt.

 – Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakten på varg. Det borde vara självklart att vi inte kan ha en allmän jakt på fridlysta och starkt hotade rovdjur, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Vi är oroade. Vargstammen är i en svår situation på grund av illegal jakt och problem med inavel. Trots det ska nu en vargjakt genomföras. Det är sorgligt och bidrar till Sveriges allt sämre miljörykte internationellt. De skador som sker är förstås alltid tragiska, men det finns förebyggande åtgärder som fungerar.

Naturskyddsföreningen menar att den omfattningen av jakt kan försvaga vargstammen på ett skadligt sätt då färre individer leder till en urholkad genpool.

– Självklart ska problemvargar kunna jagas genom skyddsjakt när det inte finns andra sätt att komma tillrätta med dem. Men den här jakten inriktar sig inte på sådana individer, utan på att hålla nere vargstammen på en så låg nivå att arten kan få svårt att klara sig i längden, säger Beatrice Rindevall.

Långsiktig överlevnad

Även Världsnaturfonden WWF är oroad över utvecklingen i Sverige. På några år har antalet vargar minskat med cirka 100, vilket riskerar att öka risken för inavel. WWF menar att frågan om referensvärden har utretts tidigare och att det saknas vetenskaplig grund för en sänkning. Dessutom kan det hota att bryta mot EU:s regelverk.

– För att säkerställa vargstammens långsiktiga överlevnad, behöver vi få in fler vargar av finsk-ryskt ursprung. Genom naturlig invandring och eventuell flytt av individer samt ett nära samarbete över gränserna kan vi förbättra den genetiska variationen och överlevnadsförmåga hos våra vargar, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– I stället för att bara skjuta vargar bör vi fokusera mer på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder för att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur. Att endast minska antalet vargar löser inga problem i sig, säger han.

Fakta: Vargjakten 2025

Årets licensjakt pågår från den 2 januari 2025 och som längst till och med den 15 februari. Licensjakten omfattar 30 vargar i fyra län.

Bakgrunden till licensjakt på varg är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att minska konflikter mellan djur och människor.

Beslutet om hur många vargar som får fällas baseras på siffran för gynnsam bevarandestatus, som fastställs av regeringen. Enligt Naturvårdsverket krävs det minst 300 vargar i Sverige i dag för att uppnå denna status.

Vargen är fridlyst i Sverige och klassas som starkt hotad av SLU Artdatabanken.

WWF

Så fungerar vargjakten

Naturvårdsverket har delegerat rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Den som deltar i jakten är skyldig att följa villkoren som anges i beslutet, samt känna till en del villkor förutom de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen.

Jakt efter varg får endast bedrivas med kulvapen och ammunition som
uppfyller kraven för klass 1. Detta följer av 14 och 16 §§ Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2002:18) om jakt och statens vilt.

Det är tillåtet att använda hundar som är lämpliga vid vargjakt. Eftersom jakt med hund på ett olämpligt sätt kan innebära en onödigt hög stress för den jagade vargen finns det rekommendation om max två till tre hundar.

Vid jakt efter varg ska hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen.

Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får man vidta åtgärder för att skrämma bort rovdjuret. Rovdjuret får även dödas i samband med detta under vissa specifika omständigheter som regleras i Jaktförordning (1987:905) paragraf 28.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Den som har dödat ett rovdjur ska snarast möjligt anmäla händelsen till länsstyrelsen. Djuret får inte flyttas utan medgivande från länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska sedan anmäla händelsen till Polisen, om det finns misstanke om brott.

Länsstyrelsen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV