Teknikföretagen vill avveckla alla befintliga regler för arbetstidsförkortning, eftersom organisationen befarar att det snart kan komma ny lagstiftning.
– Vi måste sänka riskerna i detta för våra medlemsföretag, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.
Teknikföretagen är en arbetsgivarorganisation som representerar mer än 4100 teknikföretag. Under december avvisade Teknikföretagen fackförbundens krav på 4,2 procents löneökningar under en första runda inför kommande avtalsförhandlingar. Orsaken som gavs var att Sverige fortfarande befinner sig i en lågkonjunktur och företagen ser en svag ekonomisk utveckling framöver.
Dessutom kom Teknikföretagen med hårda krav om att avveckla dagens regler kring arbetstidsförkortning. Detta för att organisationen menar att det kan komma ny lagstiftning på området som förändrar förhållandena för medlemsföretagen.
– Det föreligger ett hot om lagstiftning om arbetstidsförkortning till 35 timmar per vecka med bibehållen lön. Vi måste sänka riskerna i detta för våra medlemsföretag. Därför är utmönstring av befintliga överenskommelser om arbetstidsförkortning ett av våra krav inför den kommande avtalsrörelsen, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin, i ett pressmeddelande.
Hans kollega, Teknikföretagens biträdande förhandlingschef, Anna Nordin förtydligar det hela med att arbetsgivarna vill är att de anställdas arbetstidsbanker och eventuellt deltidspensionen ska minska i motsvarande grad om en lagstadgad arbetstidsförkortning införs.
Facken vill ha arbetstidsförkortning
Fackförbunden IF Metall och Handels har tidigare drivit frågan om arbetstidsförkortning. Metall har även fått igenom en arbetstidsbank för sina medlemmar, vilket har gjort att de bland har fått en arbetstidsförkortning i form av extra semestervecka, eller fått möjlighet att arbeta färre timmar efter man har fyllt 60 år, rapporterar Arbetet.
– Vi tycker det är en överreaktion. Samtidigt är det väl ett inlägg i debatten. Tomas Undin får förklara i kommande förhandlingar hur han tänker, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som ett svar på på Tomas Undins utspel, rapporterat Arbetet.
Hon tillägger:
– Vi tycker att frågorna om arbetstid hör intimt ihop med lönebildningen och bör förhandlas tillsammans.
Men Teknikföretagen menar att arbetstidsförkortningsförslagen är impopulära bland dess företag och kan leda till konkurser. En medlemsundersökning som Teknikföretagen har gjort visar att femtio procent av företagen med minst 100 anställda ser behov av att flytta verksamheten utomlands om förslaget om 35-timmars arbetsvecka med bibehållen lön genomförs.
Bland små företag med högst 19 anställda hotas 13 procent av nedläggning, skriver Teknikföretagen, som tycker att frågor arbetstid ska hanteras via parterna i förhandlingar på förbundsnivå och inte via politiken.
Teknikföretagens kritiska rapport mot arbetstidsförkortning
Teknikföretagens har genomfört en medlemsundersökning, som bygger på frågan: Om arbetstidsförkortning (35 timmar per vecka) skulle lagstadgas, hur bedömer du att det skulle påverka din verksamhet?
Teknikföretagen tolkar svar som att företagen uppfattar förslaget som ”ett existentiellt hot, som skulle slå hårt mot ett internationellt konkurrensutsatt och välfungerande tekniksverige.”
Nära nio av tio företag bedömer att produktionen skulle påverkas negativt. En lika stor andel förutspår en negativ påverkan på företagets kostnader.
Teknikföretagen beräknar att timkostnaden skulle gå upp med 15 procent i ett slag för medlemsföretagen.
Hälften av företagen med minst 100 anställda ser behov av att flytta verksamheten utomlands om förslaget genomförs. Bland små företag med högst 19 anställda hotas 13 procent av nedläggning.
De svarande 497 företagen är spridda över hela landet, representerar 83 000 medarbetare och omsätter tillsammans 244 miljarder kronor.
Teknikföretagen