Det finns en ökande kriminalisering och repression av klimat- och miljöprotester på flera håll i världen. Det visar en rapport från University of Bristol, som pekar ut Storbritannien och Australien som något av värst i klassen.
Risken är överhängande att bli gripen i Australien om man genomför klimat- och miljöprotester. Närmare var femte miljöprotest leder till gripanden. Även i Storbritannien har attityderna hårdnat, där leder 17 procent av protesterna till gripanden. Det betyder att att den brittiska polisen griper nästan tre gånger så ofta miljö- och klimataktivister jämfört med genomsnittet globalt, som ligger på 6,7 procent, rapporterar The Guardian.
Även Norge har höga siffror med 15,1 procent gripanden vid miljö- och klimatprotester.
Studien från The university of Bristol visar att antalet protester kopplade till klimatorganisationer har ökat de senaste tio åren i takt med klimatkrisen har fördjupats, samtidigt som det finns ett ökat förtryck runt om i världen mot oliktänkande, även om de bakomliggande orsakerna till förtrycket kan variera mellan länder.
– Det finns en ökande kriminalisering och repression av klimat- och miljöprotester. Dessa typer av protester har ökat kraftigt, särskilt klimatprotester, och svaret har varit polisiära tillslag som måste ses i en bredare politisk kontext av ett misslyckande för klimatåtgärderna, säger Oscar Berglund, forskare i politisk ekonomi vid University of Bristol och ledare för studien, till The Guardian.
Protesthändelser
Forskarna har studerat data i databasen Armed conflict location and event data mellan 2012 och 2023. De hittade över 1 000 registrerade protesthändelser under perioden och valde att fokusera på fjorton länder.
Studien skiljer terminologiskt mellan miljöprotester och klimatprotester. Till miljöprotester räknas de som riktas mot naturförstörande projekt som gruvor, dammar eller storskaliga exploatering. Klimatprotester är däremot ett relativt nytt fenomen som är mer framträdande i det globala nord och omfattar bredare politiska krav, och inte nödvändigtvis i samma länder som protesterna sker. Exempel på rörelser är Fridays for Future, Extinction Rebellion i Storbritannien och Sunrise Movement i USA.
Under den studerade perioden ska mer än 2000 klimataktivister ha dödats, enligt forskarna som har hämtat statistiken från Global Witness.
Lägst andel gripanden hade Brasilien, Peru och Uganda, men de länderna ska samtidigt ha stora problem med polisvåld, enligt The Guardian.