Många kommer vill satsa på hållbarhet och välja bort turbokycklingar när de köper in mat till sina verksamheter, visar en ny rapport från Djurens rätt
Efter att nya kriterier från Upphandlingsmyndigheten kom 2023 har det varit möjligt att tänka mer på hållbarhet för kommunerna vid upphandlingar. Det betyder bland annat att det nu är möjligt för kommunerna att välja kött från mer långsamväxande kycklingraser, till skillnad från vad som brukar kallas turbokycklingar, som växer enormt snabbt och dras med flera problem.
Djurens rätts rapport, “Ansvarsfull upphandling: Ett steg bort från turbokycklingar”, bygger på kommunernas egna svar och kommentarer i samband med rankningen Djurvänlig kommun. 66 procent av Sveriges kommuner svarade på hela eller större delen av undersökningen.
Rapporten visar att det finns ”en stark vilja bland Sveriges kommuner att bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet, bland annat genom att säga nej till turbokycklingar”, skriver Djurens rätt. Mer än var fjärde kommun uppger att de planerar att använda de nya kriterierna i sina kommande upphandlingar.
– Efter de senaste årens avslöjanden om systematiskt lidande i kycklingfabrikerna är det väldigt glädjande att kommunerna visar så tydligt att detta är oacceptabelt. Det sänder en signal till både industrin och politiker nationellt om att turbokycklingarna behöver fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.
Djurrättsorganisationen menar att offentlig upphandling kan vara ett verktyg för att förbättra djurskydd och ge ökad hållbarhet. Kommunerna borde ställa djurskyddskrav vid upphandlingar av produkter, som exempelvis när produkter gjorda av kött, mjölk och ägg handlas in för skolmåltider.
Djurens Rätt rekommenderar:
Sverige behöver stärka skyddet för kycklingar genom att fasa ut de mest intensiva kycklingfabrikerna, i linje med European Chicken Commitment (ECC).
I dag fungerar Sveriges kycklingindustri snarare som ett hinder än som en tillgång för marknadens konkurrenskraft.
Trängseln i kycklinguppfödningen behöver minska och antalet kycklingar bli färre. Offentliga kök kan göra en insats genom att minska serveringen av kycklingkött.
Användningen av snabbväxande turbokycklingar behöver fasas ut. Upphandlande myndigheter har en mycket viktig roll att spela genom att med offentlig upphandling som verktyg stötta en sådan omställningen av produktionen.
Djurens rätt