Under ett decennium har forskare samlat in nya växt- och djurarter från regnskogarna i centrala Afrika. Resultatet är 742 nya arter som tidigare inte varit kända och nu är det bråttom att öka ansträngningarna att skydda dem, rapporterar Världsnaturfonden WWF
Forskarna har dokumenterat flera olika arter av växter, däggdjur, fiskar, fåglar, grodor, reptiler och ryggradslösa djur såsom skalbaggar och andra insekter. Några är mer spektakulära än andra, bland annat en groda med klor och en åmal, Clarias monsembulai, som kan andas på land.
Det finns även två nya arter av fladdermöss, en ny av smalnosad krokodil och en uggleart. Blinda ormar och geckoödlor är exempel på vad som har hittats från reptilsläktet.
– Att vi fortfarande till och med kan hitta större djur som hittills varit okända för vetenskapen är otroligt spännande, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.
En art har uppkallats efter rockgruppen Pink Floyds album, Umma gumma, vilket numera beskriver en typ av flickslända. Rapporten beskriver även nya arter av myror, insekter, spindlar och maskar.
Kongobäckenet
De nya arterna har upptäckts och dokumenterats under åren 2013–2023 och kommer från inventeringar i Kongobäckenets regnskogar i centrala Afrika gjorda av hundratals forskare vid universitet, forskningsinstitut och naturvårdsorganisationer.
– Det är oerhört glädjande. Alla dessa nya arter visar att skogarna fortfarande har en stor biologisk mångfald, vilket ger hopp i tider av artutrotning och brinnande regnskogar. Det visar på hur mycket vi har kvar att skydda och bevara, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
En rad växtarter, hela 430 arter, har upptäckts, varav 14 arter kom från orkidésläktet. En ny art av kaffe hittades också, vilken har fått namnet Coffea rizetiana.
Kaffet upptäcktes 2021 av professor Piet Stoffelen vid Meise botaniska trädgård. Coffea rizetiana är den 111:e kaffesorten att hittas, och karaktäriseras av sina stora, svarta och köttiga frukter. Dock befarar forskarna att den verkar ha försvunnit från sitt ursprungliga habitat i sydvästra Kamerun.
Skogsskövling
Skogarna i Kongobäckenet är under hårt tryck från exploatering och avskogning, vilket tillsammans med tjuvjakt hotar den biologiska mångfalden.
– Det är oerhört viktigt att skydda och bruka dessa skogar på ett ansvarsfullt sätt så att vi även i framtiden kan hitta nya arter. Det kan även kan vara till gagn för oss människor, till exempel för att få fram nya mediciner, säger Olle Forshed.
Nya rapporten från WWF
Rapporten, New life in the Congo basin: a decade of discoveries (2013-2023), omfattar arter som hittats i Kongobäckenets regnskogar och beskrivits vetenskapligt för första gången under 2013-2023.
Den täcker sex länder: Kamerun, Centralafrikanska republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Gabon och Republiken Kongo.
Totalt 742 nyupptäckta arter listas varav 430 växter, 140 ryggradslösa djur, 96 fiskar, 22 groddjur, 42 reptiler, 2 fåglar och 10 däggdjur.
Även om arterna är nya för vetenskapen har många av dem länge varit kända av urfolk. Rapporten framhåller vikten av att ta till vara urfolks kunskaper i arbetet för att bevara arterna.
Rapporten täcker inte samtliga arter som identifierats men visar på den stora artrikedom som hittats i regionen.
WWF