Livsmedelsproduktionens robusthet är viktig, inte minst i tider av kris, oavsett om den orsakas av torka, översvämning eller krig. För att stärka lantbrukares beredskap har därför broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare tagits fram.
Allt från extremväder till kriser och väpnade konflikter skulle kunna påverka den svenska livsmedelsproduktionen. För att stärka beredskapen har en ny broschyr tagits fram av Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt – Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare.
– Att livsmedelsproduktionen fungerar är helt centralt för att Sverige ska stå starkt i en kris. Om den kollapsar så riskerar vi i värsta fall svält, säger Hugo Malm, som undervisar i krisberedskap på Holma folkhögskola och en av författarna till broschyren som nu ges ut för första gången.
Nyckelroll i totalförsvaret
Torka, översvämning och andra former av extremväder som blir vanligare i och med klimatförändringarna är ett skäl till varför beredskapen inom det svenska jordbruket behöver stärkas. Ett annat skäl är den stärkta hotbilden och den ökade risken för väpnade konflikter.
– Sådana här händelser kan slå hårt mot livsmedelsproduktionen och det är allvarligt eftersom säker tillgång till mat är fullkomligt nödvändigt för att samhället över huvud taget ska fungera. Det är också allvarligt eftersom lantbruket spelar en nyckelroll i vårt totalförsvar.
– En hungrig befolkning har mindre motståndskraft. Att hjälpa lantbruksföretagen att förbereda sig inför kriser är därför oerhört angeläget, säger Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Praktiska verktyg
I dag är det svenska lantbruket koncentrerat till södra Sverige, med färre men större företag än vad som var fallet under kalla kriget. Dessutom ska jordbruket försörja betydligt fler än under exempelvis 1980-talet och det är därför den nya broschyren har tagits fram – beredskapsstrategierna måste helt enkelt uppdateras.
Broschyren är tänkt som hjälpmedel för lantbrukare som kan ha svårt att veta hur man bäst förbereder sig för allt från skogsbränder till väpnade konflikter. Den innehåller praktiska verktyg, med checklistor och förslag på åtgärder samt hur en krissituation kan hanteras.
– Broschyren riktar sig direkt till de som producerar våra livsmedel och är tänkt att kunna användas på gårdarna. I den finns exempelvis checklistor över möjliga förberedelser och förslag på insatser att göra ihop med grannarna. Det handlar om ett sätt att tänka, men även om praktisk handling, säger Hugo Malm.
Broschyren finns på Sveriges lantbruksuniversitets och Statens veterinärmedicinska anstalt.