Startsida - Nyheter

Radar

Fler husägare medvetna om klimatrisker 

Översvämning, hus..

Antalet husägare som är medvetna om risker kopplade till klimatförändringarna ökar i Sverige. Ändå känner en majoritet inte till om deras försäkring täcker skador som orsakas av ras, översvämningar eller ökad brandrisk på grund av torka. 

En ny klimatundersökning av SBAB visar att sex av tio husägare uppger att de inte vet huruvida deras villaförsäkring täcker skador som blir vanligare på grund av klimatförändringarna som bland annat översvämning, ras och erosion. 

Kunskapen om klimatriskerna  bland husägare i Sverige har ökat sedan SBAB genomförde sin första klimatundersökning 2021, bland annat svarar 88 procent att de känner till vad klimatrisker är. Det är en ökning med tre procentenheter sedan 2021. Men bara en av fyra vet vart de kan vända sig för att få mer information om klimatriskerna, vilket dock är en ökning med 5,5 procentenheter jämfört med föregående år. 

Fler vet att de själva har ansvar

Var fjärde husägare uppger att de oroar sig för vattenbrist och översvämningar. Även höga temperaturer och brandrisk på grund av torka är orosmoment för husägarna uppger SBAB. 63 procent av husägarna uppger att det är de själva som har ansvar att skydda sina hus mot klimatrisker, bara 43 procent uppgav det i förra årets undersökning.

– Det är jättebra att fler husägare förstår att de själva bär ett stort ansvar för att förebygga klimatrelaterade skador på sitt hem. Ökad frekvens av extrema väderhändelser kan vara en anledning till att fler husägare blivit mer medvetna om riskerna, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Anser att mäklare borde informera 

Få husägare uppger att de tog hänsyn till klimatrisker när de köpte sitt hus men 59 procent säger att de kommer att ta med klimatrisker i beräkningen om de köper nytt hus längre fram.

Dessutom anser 85 procent att fastighetsmäklare och besiktningsföretag borde ge information om klimatrisker i samband med en försäljning. 

– Hus utsatta för klimatrisker finns i alla Sveriges kommuner men riskerna ser olika ut beroende på topografi, bebyggelsens koncentration, kommunens dagvattenhantering, grönytor med mera. Det kan dock vara svårt för en enskild person att bedöma dessa risker, särskilt om man flyttar till ett nytt område. Då kan det vara tryggt att ha en mäklare eller besiktningsman som informerar om riskerna, säger Karin Stenmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV