Skyddet av natur måste gå snabbare för att nå målet om att skydda 30 procent av världens mark och vatten till 2030. Samtidigt kommer alarmerande siffror på att den biologiska mångfalden har sjunkit mer i skyddade områden än utanför.
Nu inleds den andra veckan av COP 16 i Colombia och världens miljöministrar ska bland annat se till att arbetet för att nå skydd av 30 procent av världens mark och vatten nås till 2030. Samtidigt som det arbetet går för långsamt larmar forskare nu att skyddade områden ofta inte skyddar den biologiska mångfalden som tänkt. Enligt en analys av forskare från det brittiska naturhistoriska museet NHM har den biologiska mångfalden försämrats mer i vissa skyddade områden än utanför.
– Målet om 30×30 har fått så mycket uppmärksamhet – som sig bör – och blivit ett nyckelmål som folk talar om vid FN:s biologiska mångfaldssamtal, men vi ville förstå om det verkligen är ändamålsenligt, säger Gareth Thomas som leder forskningen på NHM, till The Guardian.
– Jag tror att om du frågar de flesta så antar de att om ett område utses som ”skyddat” så skulle det åtminstone göra just det: skydda naturen. Men den här forskningen visar att så inte är fallet, fortsätter han.
Har granskat biodiversitetsindex
Efter att ha granskat NHM:s biodiversitetsindex, som sätter poäng på den biologiska mångfaldens hälsa i ett område, konstaterar forskarna att det inte automatiskt innebär ett gott skydd av ett området att utse det till ett skyddat område. Enligt forskarna har indexet sjunkit med 1,88 procentenheter mellan år 2000 och år 2020, på grund av människors aktivitet. Forskarna har sedan tittat närmare på de områden som betecknas som ”kritiska” för den biologiska mångfalden, varav 22 procent är skyddade. I de oskyddade områdena hade den biologiska mångfalden sjunkit med i genomsnitt 1,9 procentenheter mellan 2000 och 2020 medan den biologiska mångfalden sjönk med 2,1 procentenheter i skyddade kritiska områden.
Förklaringarna till detta kan vara flera. Ett skäl kan vara att mark och vatten redan kan ha drabbats av minskad biologisk mångfald när de blir betecknade som skyddade områden. Ett annat problem är att det inte alltid är hela områdets ekosystem som anses särskilt skyddsvärt utan endast vissa arter inom det. Men dessutom ges också tillstånd för utvinning av olja och gas i en del skyddade områden. I nationalparken Conkouati-Douli i Kongo-Brazzaville finns tillstånd för fossilutvinning på hela 65 procent av marken. Ytterligare ett hot mot skyddade områden är klimatförändringarna som leder till mer extrema väderhändelser eftersom skogsbränder inte tar hänsyn till om ett område är skyddat eller ej.
Skyddet måste bli mer kvalitativt
Samtidigt går arbetet för att skydda naturen väldigt långsamt, trots avtalet som skrevs under för att skydda naturen under COP 15 i Montréal i Kanada 2022. I dagsläget är bara 17,5 procent av världens landområden skyddade områden, och endast 8,4 procent av världens vatten är skyddat. Om inte världens länder kraftigt ökar takten kommer målet om 30 procent skyddade marina områden inte vara uppnått förrän om 80 år, enligt en ny rapport från Greenpeace International som Landets Fria rapporterade om i förra veckan.
– Länder behöver fortsätta fokusera på 30×30, det får inte svikta. De måste bara föra in mer i det och ge större uppmärksamhet på att verkligen bevara land som tjänar ekosystemen, säger Gareth Thomas.
– Vi måste omedelbart röra oss förbi det nuvarande perspektivet om att endast utse mer skyddade områden. Vår analys stärker synen på att det inte kommer att leda till bättre resultat för den biologiska mångfalden och ekosystemen, säger Emma Woods som är policychef på NHM.