I måndags inleddes COP 16 i Cali i västra Colombia och planen är att säkerställa att arbetet för den plan och de mål man beslutade om på COP 15 i Montréal i Kanada faktiskt pågår och ger resultat. Att döma av hur få av länderna som har lämnat in nationella åtgärdsplaner inför mötet i Colombia – 24 av 196 i mitten av oktober – går det allt för långsamt.
– FN-mötet om biologisk mångfald i Colombia kan bli ett vägskäl för naturen. På förra mötet enades världens länder om en konkret räddningsplan för den biologiska mångfalden, och nu är det dags att den blir verklighet. Arbetet med att rädda arter och dess livsmiljöer går alldeles för långsamt, och till och med åt fel håll. Naturkrisen blir allt värre, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén som är på plats i Colombia.
En annan fråga som också behandlas är hur arbetet, som bland annat går ut på att skydda 30 procent av jordens land och vatten ska skyddas till år 2030, ska finansieras. Under COP 15 2022 kom man fram till att 20 miljarder amerikanska dollar ska samlas in årligen till år 2025, för att därefter öka till 30 miljarder årligen fram till 2030. Men många miljarder saknas och många rika länder kritiseras nu för att inte ta en rättvis börda av ett problem de i högre utsträckning har bidragit till. I en granskning av den globala tankesmedjan ODI når 23 av 28 rika länder inte ens upp till hälften av vad de borde betala och behöver därför ”mer än fördubbla sina bidrag för att nå det här målet till 2025”.
Att det går för långsamt av skydd av naturen konstaterar också Greenpeace International i en ny rapport. Enligt organisationen kommer målet om att skydda 30 procent av världens hav att missas med nästan 80 år. Greenpeace menar också att nästan ingenting av vad man enades om i Montréal för två år sedan har genomförts.
– Vi är sex år från 2030 och ändå har nästan inga framsteg gjorts för att skydda 30 procent av världens hav. Med nuvarande takt kommer vi inte att nå 30 procents skydd till havs förrän nästa århundrade, säger Megan Randles, policyrådgivare från Greenpeace UK som också deltar på COP 16.
I veckans nummer kan du också läsa om att en stor majoritet uppger i en ny undersökning av Fairtrans att de är oroliga över klimatförändringarna och att många också vill se en snabbare omställning – 60 procent vill öka takten för ett fossilfritt samhälle.
I veckans Samtal kan du läsa Valdemar Möllers intervju med Johanna Westeson som har skrivit en bok om sin farfar. Hon utforskar i Min kärlek till detta folk kyrkoherden Hjalmar Westesons roll i kyrkans och statens förtryck av samerna i början av 1900-talet – samtidigt som hon också visar hur många av de frågor som var aktuella då lever vidare i dag.
På ledarsidan skriver Malin Bergendal om att även om regeringen vill ”främja flyget” är det du och jag som bestämmer om vi ska stödja flyg eller satsa på bostäder, och i veckans krönika understryker Camilla Björkbom att slopad moms på frukt och grönt vore en god affär för alla.
Trevlig läsning!
Bella Frank, tf chefredaktör
Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida