Startsida - Nyheter

Intro

Ett år av omänskligt lidande

Bella Frank, i bakgrunden förstörelse i Gaza.

Ett år har passerat sedan Hamas attack den 7 oktober, liksom ett år av israeliska anfall mot Gaza. Över 41 000 palestinier uppskattas ha dödats under året som har gått. Även om det är svårt att se bortom det mänskliga lidandet i Gaza pågår en annan fara som också redan påverkar den humanitära krisen – en miljö- och klimatkatastrof:

– Även om Gazaborna står inför de värsta hälsoriskerna kommer palestinier, israeler och alla andra levande varelser i regionen fortsätta att drabbas av konsekvenserna under åratal, säger Mariam Abd El Hay. 

Hon är palestinier och jobbar på det israeliska forskningsinstitutet Arava som i somras publicerade en rapport om miljökatastrofen i Gaza som förorenar vatten, luft och jord. Läget i Gaza, som har varit ockuperat av Israel sedan 1967 och under en israelisk blockad sedan 2007 då Hamas tog makten, var krisartat långt innan oktober 2023. Men det senaste kriget har gjort svårt värre. 

Spillrorna av Gazas sönderbombade byggnader – bostadshus, skolor, universitetet, affärer, sjukhus, moskéer och kyrkor – beräknas uppgå till 42 miljoner ton giftigt material. 

– Explosioner som krossar byggnadsmaterial till små delar släpper ut giftiga partiklar i miljön som sedan tas upp av människor. Även om den största exponeringen av dessa gifter sker vid tiden för en explosionen så sprids mikropartiklar av damm och giftig aska av vinden, och plockas upp av fotsteg och fordon i rörelse, säger Mariam Abd El Hay.

I veckans nummer kan du också läsa om att EU-domstolen har gett grönt ljus för att växtbaserade produkter som vegokorv eller vegoburgare ska få fortsätta kallas just det. Det innebär en motgång för den franska regeringen som har velat förbjuda att vegetariska produkter ska få kallas köttlika namn. 

– Detta utgör ett viktigt steg för att garantera att konsumenter har rätt och transparent information om produkterna de handlar, säger Rafael Pinto som jobbar med EU-frågor på paraplyorganisationen European Vegetarian Union.

Många vet hur läkande naturen kan vara, och det är också något som Landets Fria har skrivit om många gånger. Nu visar studier som ingår i en avhandling att både passiva och aktiva naturupplevelser verkar hjälpa mot psykisk ohälsa. En passiv upplevelse kan vara att bo nära och se natur från sitt fönster.

– Forskningen visar alltmer att även korta interaktioner med naturen, till exempel en kort promenad i en park, att vara nära växter, även inomhus, eller att helt enkelt titta på naturen virtuellt, kan förknippas med att må bra och vara mindre stressad. Särskilt om den korta exponeringen sker upprepade gånger och dagligen finns det potential för en multiplikativ effekt, säger Yannick Klein från Stockholms universitet.

Enligt Världsnaturfonden WWF planerar regeringen att ändra hur Sverige rapporterar till EU:s art- och habitatdirektiv, till att utgå ifrån den utbredning som olika naturtyper hade i landet 1995, året då Sverige gick med i EU.

– Att politiskt styra rapporteringen kopplad till art- och habitatdirektivet bort från att baseras på vetenskaplig grund skulle vara ett bakslag för både biologisk mångfald och hela kunskapssamhället. Det förstör grunderna för Sveriges naturvårdsarbete sedan decennier, säger Emelie Nilsson, på Världsnaturfonden WWF.

Dessutom: Jens Holm om hur regeringen via skattesänkningar och flygsubventioner underlättar sprängandet av de planetära gränserna och Malin Bergendal om att regeringens iver att jaga den som är beroende av försörjningsstöd är motbjudande. 

Trevlig helg!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV