En ny utredning inom Svenska kyrkan föreslår en omställning i skogsbruket för att möta klimatnödläget. Utredningen förslår att 20 procent av skogsarealen som ägs av kyrkan ska skyddas för biologisk mångfald, och att en tredjedel ställs om till naturnära skogsbruk.
Det var i förra veckan som Svenska kyrkans särskilde utredare Göran Enander presenterade sin utredning Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp. I den föreslår han ett skifte i skogsbruket. Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare och har länge förvaltat skogen för att generera ekonomisk avkastning. Nu föreslår Enander att klimatnödläget innebär att Svenska kyrkan istället måste anpassa skogsbruket. 20 procent av skogsarealen föreslås skyddas för den biologiska mångfalden samt för kolinlagring, och en tredjedel föreslås ställas om till ett naturnära skogsbruk, som stärker skogens roll i en hållbar utveckling.
Utredningen föreslår att skogsbruket på den övriga arealen ska anpassas så att hänsyn tas till biologisk mångfald, att man minskar ytan av kalhyggen och att träd ska tillåtas bli äldre innan de avverkas. Dessutom föreslår Enander att Svenska kyrkan i sitt skogsbruk ska visa hänsyn till rennäringen och respektera urfolksrättens principer som en del i sin ursäkt till kyrkans behandling av samer. Hållbarhetsarbetet föreslås bygga på lokal dialog, och vara i linje med vad Svenska kyrkan redan tidigare har beslutat, och nu bör större tyngd läggas på skogens ekologiska, sociala, andliga och existentiella värden, menar utredningen.
– Svenska kyrkans budskap om ansvarstagande för klimatet behöver omsättas tydligare i konkret handling inom förvaltningen av skog och mark. Förslagen stakar ut en långsiktigt hållbar väg framåt, definierar en annan avvägning och en ny balanspunkt för de fyra hållbarhetsdimensionerna, säger utredaren Göran Enander.
Andlig och existentiell hållbarhet
Göran Enander hoppas att hans förslag ska leda till en skogsförvaltning som har integrerat såväl andlig som existentiell hållbarhet, med större roll för församlingarna och minskad konflikt.
— Det är min förhoppning att de nya målsättningarna ska bidra till att sänka konfliktnivån och att Svenska kyrkan inom något år ses som ett föredöme när det gäller hållbar skogsförvaltning, säger han.
Utredningens arbete har pågått sedan i april 2023, och har tagit hjälp av många aktörer – företrädare inom kyrkan, forskare, civilsamhälle, myndighetsföreträdare, barn och unga. Kyrkoordningen, kyrkans regelverk, föreslås ändras från och den 1 januari 2026. Om alla förslag genomförs beräknas nettointäkterna från skogen minskas med omkring en fjärdedel under en period, vilket motsvarar drygt 100 miljoner kronor årligen, eller 0,4 procent av kyrkans samlade intäkter.
Svenska kyrkan och skogen
Du hittar skogsutredningen Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp här.
Arbetet med utredningen har pågått sedan i april 2023.
Utredningen föreslår en omställning till ett hållbart skogsbruk med skydd för biologisk mångfald och ökad kolinlagring.
Omställningen är ett svar på klimatnödläget, och ska också ta hänsyn till rennäringen som en del i Svenska kyrkans ursäkt för dess behandling av samerna.
Svenska kyrkan är den femte största skogsägaren i Sverige, efter Sveaskog, SCA, Holmen och Statens fastighetsverk.
Svenska kyrkan äger omkring 460 000 hektar skog, motsvarande omkring 1,7 procent av Sveriges skogsmark och går under namnet Prästlönetillgångarna som värderas till nästan 43 miljarder kronor.
Göran Enander var landshövding i Uppsala län fram till 2023.