Startsida - Nyheter

Radar

Tall vanligast i svenska skogen

Tallskog.

Tall har gått om granen och är nu det vanligaste trädslaget i den svenska skogen, sett till volym. Forskare uppmanar samtidigt till fler trädslag för att stärka skogen inför klimatförändringarna. 

Tall och gran ligger nära varandra vad gäller volym i den svenska skogen, men nu har tallen intagit förstaplatsen enligt siffror från Riksskogstaxeringen. Gran dominerar i söder, och tall i norr. Men efter den torra och heta sommaren 2018 har tall planterats i södra Sverige i högre utsträckning vilket kan ha påverkat att tallen gått om granen sett till volym.

– Många granskogar drabbades till exempel hårt i samband med torkan sommaren 2018. På svaga och torra marker kan det vara lämpligare att plantera tall eller något annat, säger Urban Nilsson, professor i skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till Forskning och framsteg

Han anser att det är viktigt att ha fler än ett trädslag i skogsbruket eftersom det kan minska skador i framtiden och skogen blir mer motståndskraftig mot klimatförändringar. Han förklarar att lärkträd har goda förutsättningar i norr, och att ek och bok fungerar bra i södra Sverige. 

– Att möta klimatförändringarna med ett enda trädslag är en dålig strategi. I Norrbotten växer till exempel nästan bara tall och det får man lite ont i magen av. Jag tycker att man ska använda både tall och gran, men också björk i mycket större utsträckning, säger Urban Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV