Startsida - Nyheter

Radar

Kraftsamling när organisationer plockar skräp på lördag

Städa Sverige.

Nio av tio svenskar tycker att man bör säga till en person som skräpar ner. Det visar en undersökning från Håll Sverige rent inför internationella World Cleanup Day. I Sverige arrangerar både Håll Sverige rent och Städa Sverige skräpplockning på lördag som också är International Coastal Cleanup Day.

Trots att nästan alla anser att man bör säga till en person som skräpar ner är det bara en av tio som faktiskt har gjort det visar en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av Håll Sverige rent. Samtidigt tycker sju av tio att det är rätt att plocka upp skräp efter andra. 

– Genom att säga till den som skräpar ner eller plocka skräp som andra har slängt visar vi människor i vår omgivning vad som är rätt beteende. På så sätt stärker vi normen om att nedskräpning aldrig är okej, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent inför World Cleanup Day som infaller på fredagen. 

Under fredagen släpper också Håll Sverige rent sin årliga rapport Skräpbarometern som baseras på en undersökning om svenskars attityder och beteenden gällande nedskräpning. Dagen därpå, på lördag genomförs det svenska bidraget till World Cleanup Day, då Håll Sverige rent arrangerar Hela Sverige plockar skräp. Även andra aktörer kommer att gå ut på lördag, bland annat idrottens miljöorganisation Städa Sverige som tillsammans med Pantamera/Returpack organiserar skräpplockning kommer att plocka skräp.

Idrotten plockar skräp längs vattendrag

Unga inom idrotten kommer då att städa längs kuster och vattendrag och förutom att städa undan stora mängder skräp kan ungdomarna tjäna in pengar till sin föreningskassa. Enligt Städa Sverige har 35 nya föreningar anmält sig inför lördagen och tre nya kommuner kommer att delta. Sammanlagt är det 65 idrottsföreningar från 60 kommuner som kommer att plocka skräp i samband med International Coastal Cleanup Day på lördag den 21 september. 

­– Ända sedan starten har vi på Returpack/Pantamera jobbat på olika sätt för att motverka nedskräpning, där pantsystemet i sig ju är en nyckel. Men vi är ju också en samhällsaktör, och vi är stolta över att kroka arm tillsammans med idrottsföreningarna och Städa Sverige, säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.

Förra året plockade svenska unga idrottare upp tio ton skräp, och de är en del av en internationell rörelse. Runt om i världen samlas många tusen volontärer för att plocka skräp och städa på stränder, vid hav, sjöar och andra vattendrag i samband International Coastal Cleanup Day. Förra året samlade nästan 500 000 volontärer ihop 14 miljoner skräpartiklar i hela världen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV