Mattias Hammarstedt som leder projektet Hela Sverige blommar har utsetts till Årets Pollinatör. Han får priset för att han ”kraftfullt bidragit” till fler blommande växter för pollinerande insekter.
– Det mycket hedrande, säger han till Landets Fria.
I måndags delades priset för Årets pollinatör 2024 ut till Mattias Hammarstedt för arbetet med projektet Hela Sverige blommar som har gått från att vara ett mindre lokalt initiativ till en nationell kampanj. Arbetet som Hela Sverige blommar bedriver har engagerat lantbrukare i landet och ”har kraftfullt bidragit till att vi i dag ser allt fler blommande fältkanter och trädor i Sveriges odlingslandskap” står det i motiveringen till utnämningen.
Landets Fria Tidning hörde av sig till Mattias Hammarstedt för att fråga vad utmärkelsen betyder.
– Det är mycket hedrande! Det är kul att det arbete som vi gör i projektet Hela Sverige blommar uppmärksammas och uppskattas. Det betyder mycket för mig personligen som ett bevis för att det jag har kämpat för har fått ett avtryck i samhället, säger han men betonar att priset också går till såväl lantbrukare som andra aktörer som Hela Sverige blommar samarbetar med:
– Jag delar denna utmärkelse med alla 800 lantbrukare som är med och sår blommor i projektet i år samt alla de hundratals lantbrukare som varit med tidigare. Jag delar det även med våra drygt 30 sponsorer och samarbetspartners som ser till att vi har medel att genomföra projektet. Utan lantbrukare eller samarbetspartners hade det inte blivit något alls av projektet så att vårt samarbetsprojekt uppmärksammas gör oss alla mycket stolta!
Vad var syftet med att dra igång projektet Hela Sverige Blommar?
– Det fanns i grunden fler än ett syfte. Men huvudsyftet var att skapa fler blommor i slättlandskapen, det vill säga i åkerlandskap som är fattiga på blommor naturligt. Där det inte finns betesmarker eller skogsbryn med mera. Det viktiga var att skapa blomresurser som finns tillgängliga under hela växtsäsongen, som kan ta över när till exempel rapsen har blommat av och på så sätt ge mer levnadsutrymme för pollinatörer och andra insekter, säger han och fortsätter:
– Ett annat mål var att kunna visa på att lantbruket var en del av lösningen på bidöden som diskuterades mycket när projektet startade, säger han och förklarar att projektet också har arbetat för att göra möjliggöra för lantbrukare att köpa blomsterfrön för sådd i kantzoner, något som inte var möjligt när projektet drog igång.
– Ett annat mål var att se till att dessa blomsterytor gynnade mer än bara pollinatörer, så att vi fick ut så mycket som möjligt av den yta som lantbrukarna tog ur livsmedelsproduktionen. Därför innehåller blandningen örter som gynnar pollinatörer, andra insekter, samt ger mat till fåglar. Ytorna kommer även att ge mat till rapphönskycklingar med mera. Vi skapar ytor i ett intensivt jordbrukslandskap som inte är påverkade av bekämpingsmedel.
Mattias Hammarstedt är växtodlingsrådgivare i Hushållningssällskapet – Sveriges äldsta organisation inom jordbrukssektorn. Anorna går så långt tillbaka som i slutet av 1700-talet, redan 1791 startade det första hushållningssällskapet på Gotland. Det är i Hushållningssällskapets regi som Hela Sverige blommar drivs, och samarbetspartner finns runt om i landet.
– Vi har med oss nästan alla regioner i Sverige. De regioner vi saknar beror oftast på att man på det hushållningssällskapet inte har haft resurser att driva projektet där. Vi arbetar internt för att alla Hushållningssällskap ska vara med. Men i slutändan är det upp till varje Hushållningssällskap att prioritera sin verksamhet. Men vi är glada för den spridning vi har som är mycket stor. Så hoppas vi att de andra kommer att ansluta sig efterhand.
Vad har ni för planer för det kommande året?
– Vi har en ganska enkel projektplan och det är att få ut blomsterfrö till lantbrukarna så att de ska kunna så blommor. Så det är vår plan för nästa år att fortsätta på samma sätt som vi gjort tidigare år, säger Mattias Hammarstedt.
Under prisutdelingen på Bee Urban Evolution Lab i Stockholm tilldelades också Jan Wester, grundare av Slåttergubben, och Emil V Nilsson, redaktör för Svensk botanisk tidskrift samt författare av boken Rävbacken, hedersutmärkelser för deras respektive arbete för den biologiska mångfalden och för pollinerande insekter.
Årets Pollinatör delas ut av Pollinera Sverige tillsammans med Rikare trädgård och Fritidsodlingens riksorganisation. Priset har delats ut sedan 2017 och syftet är att lyfta förebilder och goda exempel runt om i landet.
Årets Pollinatör
Årets Pollinatör delas ut av Pollinera Sverige tillsammans med Rikare trädgård och Fritidsodlingens riksorganisation. Här är de som har fått utmärkelsen tidigare:
2017: Trafikverket på Gotland för medveten skötsel av vägkanter
2018: Gårdsmästare Niclas Malm som har drivit försöksgårdar utanför Linköping
2019: Fröföretaget Pratensis i Småland
2020: biologen Ebba Werner som har arbetat för blommande vägkanter i Halland
2021: Nybro kommun för sin satsning på ängar, golfbanor och parkmark.
2023: Projektet Så Vilda på Göteborgs Botaniska trädgård