Radar

SMHI: Vindkraft påverkar havsbotten

Havsvindkraftverk.

SMHI:s forskning visar att havsbaserade vindkraftsparker påverkar havets miljö. Vindkraftverk minskar vindens hastighet, vilket leder till högre temperaturer och salthalter i Östersjöns bottenvatten.

Texten är skapad med hjälp av AI och granskad och redigerad av Landets Fria Tidning. Läs vår AI-policy här.

– All verksamhet till havs påverkar havsmiljön, och effekterna kan vara både positiva och negativa säger Lars Arneborg, forskningsledare på SMHI, i ett pressmeddelande, skriver tidningen Syre.

Studien undersökte två scenarier: full utbyggnad av vindkraft i svenska vatten och en mer begränsad utbyggnad. Båda scenarierna inkluderade vindkraftsutbyggnad också från grannländer.

Effekter mindre än de från klimatförändringar

Resultaten visar att förändringar i salthalt och temperatur kan påverka marina arter. Effekterna är dock mindre än de som förväntas från klimatförändringarna.

– Men förändringar orsakade av vindkraftsparker kan ändå bidra till att motverka en förväntad minskning av salthalten på grund av klimatförändringarna, säger Arneborg.

Studien ska användas som underlag för svenska havsplaner och utgör en vägledning för myndigheter, kommuner och regioner. Arneborg betonar vikten av att väga negativa effekter mot positiva klimatfördelar:

– Det är också viktigt att förstå att ett stort hot mot livet i havet är klimatförändringen, och de förändringar som havsbaserad vindkraft orsakar måste vägas mot den minskning av klimatpåverkan som den bidrar till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV