Höga halter av PFAS har hittats i apelsinjuice och i fruktpuréer för barn. Det är två så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier som har upptäckts i en ny studie av bland annat Örebro universitet. Ekologiska produkter hade i allmänhet lägre halter av PFAS.
Ultrakorta PFAS har fått en omfattande spridning i miljön visar tidigare studier. De har bland annat upptäckts i grundvatten, och det har också stått klart att växter kan ta upp kemikalierna. Den nya studien har velat fylla i kunskapsluckan som finns om hur det ser ut med kemikalierna i livsmedel. Studien tros vara den första översikten av vissa PFAS i juice och fruktpuréer för barn i Sverige.
Det är de ultrakorta PFAS-kemikalierna trifluorättiksyra, TFA och rifluormetansulfonsyra, TFMS, som har undersökts. Resultatet är att högre halter än väntat upptäcktes i vissa produkter:
– Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA i juice och puré. Vi har hittat ämnet överallt när vi har undersökt vatten, även i dricksvatten, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet som tillsammans med Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre ligger bakom studien.
– Däremot är jag lite förvånad över den genomsnittliga nivån på 34 000ng/L, med vissa prover som når över 80 000 ng/L. Det var högre än jag trodde, fortsätter Yeung.
Bör ”kräva mer information om barnmat”
Generellt var halterna lägre i de ekologiska produkterna, även om det fanns undantag.
Enligt undersökningen översteg halterna i vissa av de testade produkterna riktvärden för dricksvatten i länder som Nederländerna och Danmark vilket tyder på att det kan ge vissa hälsoeffekter, men riskerna för barn som äter fruktpuréer tonas ändå ner:
– Som föräldrar behöver vi inte vara alltför oroade över resultaten ännu, men vi bör kräva mer information om barnmat för att bättre förstå situationen, säger Leo Yeung.
Ultrakorta PFAS
TFA har ökat kraftigt sedan 1990-talet – produkter som bland annat används i kylskåp och luftkonditionering kan brytas ner och bilda TFA. Omkring 40 bekämpningsmedel som är godkända i EU kan också brytas ner till TFA, som sedan 2021 definieras som ett PFAS-ämne av OECD. Det andra ämnet som har undersökts, TFMS, är en sulfonsyra som till exempel används i litiumjonbatterier.