Intro

Ett annat livsmedelssystem är möjligt 

Bella Frank, vatten i bakgrunden.

Vårt nuvarande livsmedelssystem är ohållbart på många sätt. I dagsläget står livsmedelssystemet för omkring en tredjedel av växthusgaserna, 80 procent av avskogningen i världen och för 70 procent av förlusterna av vår biodiversitet enligt siffror från Världsnaturfonden WWF. 

Det hotar också vår vattenförsörjning. Av planetens sötvatten använder jordbruket omkring 68 procent. Därför slog det internationella forskningsinstitutet International Water Management Institute (IWMI) fast redan år 2000 att flera åtgärder skulle vidtas för att minska vattenanvändningen inom det globala livsmedelssystemet. 

– Vad vi ser nu när vi analyserar hela situationen är att vi inte har lyckats, vårt jordbruk använder lika mycket vatten nu som det gjorde för 20 år sedan, våra åtgärder har inte lett till bättre vattenanvändning. Därför växer vår oro att det inte kommer att finnas tillräckligt med vatten för våra livsmedelssystem, säger Arjan Budding från det kombinerade universitet- och forskningsinstitutet Wageningen Universiteit & Research i Nederländerna under världsvattenveckan, World Water Week som just har avslutats i Stockholm

Ett helt annat livsmedelssystem har ekopedagogen Nikolas Berg konkretiserat i de senaste veckornas essäer. Han menar i den tredje och avslutande artikeln att detta också kan bli en katalysator för en djupgående samhällsförändring. ”I orter där framtidstron har sinat och extremistiska ideologier har brett ut sig, kan en regional livsmedelsstrategi med fokus på tillit och samverkan bidra till att hela samhället blommar upp. Det kan förankra känslan att vara delaktig i omställningen till ett hållbart samhälle med maten som central strategi.”, skriver han

I veckans nummer kan du också läsa om att föroreningar i grundvatten i närheten av gamla glasbruk kan vara betydligt lägre än befarat, att det är socioekonomiska faktorer som påverkar barns relation till naturen snarare än om barn bor i stad eller på landsbygd, och att ojämlikheten är utbredd på arbetsplatser inom e-handeln.

Dessutom: Camilla Björkbom om att djurindustrins makt över politiken handlar om fantasier och nostalgi lika mycket som om pengar och Astrid Pleijel Blomstrand om en mjölkindustri som ser en möjlighet att öka vinsterna på djurens bekostnad. 

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV