Radar

Olika insekter olika känsliga för bekämpningsmedel

Insekt på gul blomma.

Bekämpningsmedel påverkar olika typer av insekter olika hårt. Tidigare har man trott att en arts känslighet för ett bekämpningsmedel har gällt även andra arter, vilket ifrågasätts i en ny studie från Lunds universitet. Forskarna vill nu se mer standardiserade tester.

Den nya studien har fokuserat på bekämpningsmedlet imidakloprid som både är ett av världens mest använda  och mest undersökta bekämpningsmedel. Forskarna från Lunds universitet har granskat tidigare utförda så kallade LD50-tester av imidakloprid. LD50-test mäter giftighet (LD står för lethal dose, dödlig dos), eller hur stor dos som krävs av giftet för att döda hälften av de testade försöksdjuren. LD50-testet är det vanligaste testet för att avgöra hur känsliga olika arter är för ett gift. Forskarna upptäckte att det finns väldigt stora skillnader i de LD50-värden som rapporterades: 

– Känsligheten mellan olika arter kunde skilja med en miljon gånger, säger Elisa Rigosi, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Det är sällan man gör LD50-test på många olika typer av arter. Tidigare har man antagit att en arts känslighet för ett bekämpningsmedel har varit representativt även för andra arter. Det antagandet måste nu ifrågasättas menar forskarna bland annat då den dödliga dosen för en och samma art också kunde skifta – för honungsbiet var skillnaden mycket stor:

– Den högsta rapporterade dödliga dosen för honungsbiet var tusen gånger högre än den lägsta rapporterade dödliga dosen för samma art, säger Nicolas Nagloo som är postdoktor på Lunds universitet.

Vill se mer standardiserade tester

En förklaring till de stora skillnaderna i känsligheten för bekämpningsmedel mellan arter kan också ha att göra med att tidigare tester som forskarna har granskat i den nya studien har varierat något metodmässigt trots att LD50 ska vara ett standardiserat mått. Därför uppmanar Rigosi och Nagla att mätningarna av bekämpningsmedels giftighet blir mer standardiserade. 

– För att minska de negativa effekterna av bekämpningsmedel i naturen är det viktigt att på ett korrekt sätt kunna utvärdera riskerna. Då måste de data som utvärderingarna baseras på vara jämförbara, säger Elisa Rigosi.

Bekämpningsmedels dödlighet

Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the royal society B. Studien Comparability of comparative toxicity: insect sensitivity to imidacloprid reveals huge variations across species but also within species, kan läsas här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV