Radar

Nederbörd påverkar hur mycket koldioxid ekosystem släpper ut

Torr mark.

Den globala uppvärmningen kan påskynda koldioxidutsläppen från ekosystemen – men bara om nederbörden är tillräckligt stor. Det visar en ny studie från Stockholms universitet. Forskarna menar att det behövs större förståelse kring hur vatten påverkar koldioxidutsläpp.

Det är inte bara temperaturen som avgör hur mycket koldioxid som växter och markorganismer orsakar. Enligt den nya studien från bland annat Stockholms universitet spelar nederbörden en viktig roll för hur mycket koldioxid som släpps ut via ekosystemen. 

– Alla organismer behöver vatten för att leva, och både växter och mikroorganismer i marken sänker sin ämnesomsättning under torra förhållanden, vilket gör att ekosystemen släpper ut mindre koldioxid när marken är torr, säger Stefano Manzoni, docent vid Institutionen för naturgeografi och medförfattare till studien.

Koldioxidutsläppen är högre i ett varmare klimat, och tidigare forskning har visat att den globala uppvärmningen innebär att utsläppen kan öka. Därmed bidrar den påskyndade processen till en ännu kraftigare växthuseffekt. 

Vid torka minskas ämnesomsättningen

Men effekten sker sannolikt bara i områden där nederbörden når en viss nivå och där miljön är fuktig. Växter och markorganismer behöver nämligen fukt för att de ska få en ökad metabolism med ökade koldioxidutsläpp som konsekvens. 

När marken är torr minskar växternas ämnesomsättning, och därmed minskar också koldioxidutsläppen när nederbörden är låg. Det innebär att områden med mindre nederbörd också kan vara mindre känsliga för den globala uppvärmningen. 

– För att öka vår förståelse av var och när vatten blir begränsande, samt nettoeffekten på koldioxidutsläppen, behöver vi forska mer om hydromiljöer och framtida förändringar i vattnets kretslopp, säger Jerker Jarsjö, professor vid Institutionen för naturgeografi och medförfattare till studien.

Nederbördens inverkan

Du kan läsa den nya studien Water limitation regulates positive feedback of increased ecosystem respiration I tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV