Radar

Vädersatellit ska ge mer kunskap till klimatforskningen

Vädersatelliten Arctic Weather Satellite.

Vädersatelliten Arctic Weather Satellite som i fredags sändes upp i rymden ska bidra med ny typ av väderdata för Arktis och Antarktis. Satelliten ska varva jorden på en och en halv timme vilket ger både ny och mer frekvent väderdata som också kommer att kunna användas av klimatforskare.  

Vädersatelliten, som är svensktillverkad, kommer att utforska fukt- och temperaturvariationer och mäta iskristaller i moln. Då den ska ta sig ett varv runt jorden på en och en halv timme, och omloppsbanan gör att den passerar Arktis och Antarktis flera gånger på ett dygn, ska den bidra till mer kunskap och väderdata vid polerna. Det finns i dagsläget få vädersatelliter i de områdena. Arctic Weather Satellite (AWS) har en mikrovågsradiometer och kan därför samla in högupplöst data ”över de processer som sker djupt inne i moln bättre än någon tidigare vädersatellit”, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande

– Det är just kombinationen av avancerade instrument och AWS omloppsbana som kommer bidra till stor nytta. Till exempel kommer meteorologer kunna ställa mer precisa och tillförlitliga väderprognoser, över norra Europa och andra polära områden, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Med mer tillförlitlig data om vad som sker inuti moln, särskilt gällande mängden iskristaller och hur isbildning sker där, går det också att få mer kunskap om hur mycket strålning som reflekteras ut genom molnen eftersom denna process påverkas av fördelningen mellan vattendroppar och iskristaller. Mängden strålning som reflekteras tillbaka ut genom molnen påverkar i sin tur den globala uppvärmningen. Därför är informationen från satelliten viktig också för klimatforskare. Datan från satelliten kommer bland annat att användas av SMHI i Norrköping.

– AWS är förhoppningsvis startpunkten för en konstellation av fler vädersatelliter av samma modell som ska sändas upp i framtiden, säger Johan Marcopoulos.

Arctic Weather Satellite

Arctic Weather Satellite är ett satellitprojekt som har finansierats av Europeiska rymdorganisationen, och svenska organisationer och företag har bidragit till dess utveckling. Arctic Weather Satellite är en så kallad mikrosatellit, ungefär så stor som en diskmaskin. Många andra vädersatelliter är så stora som bussar, skriver Rymdstyrelsen.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV