Genom att utbilda kvinnor i utvecklingsländer hur man installerar och underhåller solpaneler kan man få positiva effekter på såväl lokalsamhälle som klimatet, och samtidigt stärka kvinnors ställning. Det visar en ny studie från Chalmers som betonar vikten av jämställdhet i arbetet för energiomställning.
Kvinnor i utvecklingsländer har redan i dag ofta ansvaret för att förse sin familj med energi, genom arbete som ofta inte har värderats högt som att samla ved eller att köpa fotogen. I arbetet med den gröna omställningen är det därför viktigt att program som riktas mot lokalsamhällen i utvecklingsländer utformas på sätt som samtidigt stärker kvinnor, menar forskarna i den nya studien från Chalmers.
– Klimatkrisen har försatt oss i ett läge där vi kan stanna upp och se över vårt samhälle, den ojämlikhet som florerar och planer för utveckling som drivs av överkonsumtion. När vi försöker hitta en väg ut ur det är det viktigt att betona att hållbarhet och rättvisa går hand i hand. Det är viktigt att energiomställningen omfamnar sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter och här är jämställdhet betydelsefullt, säger Kavya Michael, forskare vid Chalmers tekniska högskola och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Solenergiprojekt på Zanzibar
Kavya Michael har intervjuat kvinnor som har deltagit i ett projekt som har letts av Barefoot College International på Zanzibar i Tanzania. Utbildningscentret på Zanzibar öppnades i december 2015 och kvinnor har sedan dess utbildats i solenergiteknik genom projektet The Solar Mamas, biodling och regenerativt jordbruk bland annat. De första 13 kvinnorna som blev klara solenergitekniker har därefter utbildat andra kvinnor.
Inom ramen för The Solar Mamas får kvinnor bland annat lära sig hur solpaneler installeras och hur de ska underhållas. På så sätt har platser som tidigare inte har täckts av elnätet fått tillång till el, och genom sitt arbete för lokalsamhället har kvinnorna och deras arbete också värderats högre:
– Genom att värdera roller för kvinnliga medlemmar av gruppen som tidigare togs för givet högre stärktes deras roll i samhället, säger Kavya Michael.
Energiomställning kan också stärka kvinnor
Utöver kunskap i solenergiteknik bereds kvinnor också möjlighet att diskutera och reflektera över frågor som är kopplade till könsnormer och förväntningar på kvinnor, reproduktiv hälsa och ekonomi. Detta för att ifrågasätta traditionella normer. Studien visar att det finns goda möjligheter för en hållbar energiomställning som också stärker kvinnor.
– Jag tror att erfarenheter från fallet Zanzibar kan ge värdefulla insikter i hur man går vidare för att främja jämställda, lokalt ledda hållbara omställningar i andra miljöer, säger Kavya Michael som dock betonar att projekt av den här typen ofta inte får statligt stöd och därför inte får samma genomslag som de skulle kunnat få med större stöd.
– Det verkligt unika med den här studien, som skulle kunna återskapas på andra platser, är stärkandet av kvinnor kombinerat med mäns förändring liksom hela samhället, i ett gemensamt arbete för energiomställning. Zanzibar är väldigt patriarkalt, om det kan fungera i Zanzibar så har det potential att fungera på många andra platser också, fortsätter Kavya Michael.
Kvinnor stärkta i solenergiprojekt
Artikeln “A conceptual analysis of gendered energy care work and epistemic injustice through a case study of Zanzibar’s Solar Mamas” är publicerad I tidskriften Nature Energy. Den är skriven av Kavya Michael och Helene Ahlborg vid Chalmers tekniska högskola.