Radar

Att ta bort äggledare vid sterilisering minskar risk för äggstockscancer 

Äggledare och livmoder i rosa.

Det är säkert att operera bort äggledare vid kvinnors sterilisering snarare än att bara klippa dem. Enligt en ny studie är det bara en marginell skillnad vad gäller komplikationer mellan de två olika förfarandena. Ingreppet minskar också risken att utveckla äggstockscancer. 

Äggstockscancer är en relativt ovanlig cancersjukdom men då den ger diffusa symtom upptäcks den oftast i ett sent skede vilket gör prognosen dålig. I drygt hälften av de omkring 700 kvinnor som årligen får diagnosen verkar cancern uppstå i äggledarna för att därefter sprida sig till äggstockar och andra organ.  Därför är det goda nyheter att det inte verkar bidra till fler komplikationer att ta bort äggledarna vid sterilisiering:

– Varje fall av äggstockscancer vi kan undvika är en stor vinst för samhället och för kvinnorna som annars hade drabbats. Att operera bort äggledare vid sterilisering skulle kunna ge möjlighet att förebygga många nya cancerfall, säger Annika Strandell, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare inom gynekologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som är huvudförfattare av studien som har publicerats i tidskriften The Lancet Regional Health – Europe.

Minskar risken för äggstockscancer

Genom att ta bort äggledarna vid en sterilisering kan alltså risken att utveckla äggstockscancer minska. Varför det inte har gjorts i högre utsträckning har varit för att för lite har varit känt om borttagning av äggledare leder till fler komplikationer efter operationen jämfört med när äggledarna bara klipps. Det tros vara en förklaring till varför relativt få kvinnor har tackat ja till att ta bort äggledarna vid sterilisering trots att de erbjuds det. Den nya studiens resultat kan komma att ändra det.

I den nya studien har knappt tusen kvinnor deltagit. Deltagarna som steriliserades genom titthålskirurgi lottades till två grupper, grupp ett bestående av de som fick en vanlig sterilisering där äggledarna endast klipps, och grupp två där äggledarna togs bort. Risken för komplikationer från de olika tillvägagångssätten har undersökts. Resultatet visar på små skillnader. 

I den grupp där äggledarna bara klipptes fick 6,2 procent av deltagarna någon komplikation inom en åttaveckorsperiod efter operationen. I gruppen där kvinnornas äggledaren opererades bort helt fick 8,1 procent någon komplikation vilket är så pass liten skillnad att den inte anses ha klinisk betydelse. Däremot tar det något längre tid att ta bort äggledarna än att endast klippa dem: 45 minuter i genomsnitt jämfört med i genomsnitt 29 minuter när äggledarna bara klipptes.

Säkert ta bort äggledare

Studien Salpingectomy versus tubal occlusion in laparoscopic sterilisation (SALSTER): a national register-based randomised non-inferiority trial är publicerad I The Lancet Regional Health – Europe. Den kan läsas här
Annika Strandell, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare inom gynekologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är huvudförfattare.

Studien visar att det bara finns en marginell skillnad vad gäller att utveckla komplikationer inom åtta veckor efter operation beroende på om steriliseringen sker genom att klippa äggledare jämfört med att ta bort dem helt. 

Att ta bort äggledare kan minska risken att utveckla äggstockscancer. I ungefär hälften av de omkring 700 fall av äggstockscancer som årligen diagnosticeras har cancern uppstått i äggledarna först för att därefter sprida sig till äggstockar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV