Startsida - Nyheter

Intro

Är hållbarhet vägen till lycka?

Bella Frank.

För Roberto Rufo Gonzalez är ett värderingsstyrt liv en förutsättning för lycka. Och det var en av hans drivkrafter för att 2015 grunda företaget Consupedia som kan räkna ut ett livsmedels hållbarhetsavtryck med hjälp av AI och en enorm databas. Syftet är att göra det enklare att göra rättvisa val utifrån såväl klimatpåverkan, social rättvisa och ytterligare 19 parametrar.

– Om man bara tar hänsyn till en eller några få parametrar är det omöjligt att göra ett val utifrån hållbarhet, säger företagets grundare Roberto Rufo Gonzalez till Landets Fria i artikeln Consupedia hjälper dig välja hållbar mat som du hittar på vår hemsida. 

Det har gått sex år sedan de omfattande skogsbränderna i framför allt Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län 2018. Nu visar en ny studie att samtidigt som bränderna för många blev ett uppvaknande tog andra det hela med ro.

– Klimatoron ökar, men det kopplas inte till hur nära branden personen var. Istället handlar det om hur engagerad personen var i klimatfrågor sedan tidigare, säger Xiao Hu som nyligen disputerade på Sveriges Lantbruksuniversitet. Du kan läsa mer om studien i artikeln Ökad polarisering om klimatfrågan efter skogsbränderna.

I veckans nummer kan du också läsa om att den invasiva mördarräkan liksom demonräkan har upptäckts i svenskt vatten. Djuren är mellan 6–30 millimeter långa och har enligt SLU Artdatabanken orsakat stora problem och förändringar i ekosystem på kontinenten och de brittiska öarna

Dessutom: Valdemar Möller om att HD-beslut i USA om Trump bjuder in till maktmissbruk och Camilla Björkbom i Köttjättar skapar dimridåer om industrins klimatpåverkan.

Landets Fria Tidning önskar dig en fin sommar. Tidningen går nu på sommaruppehåll men är tillbaka igen i början av augusti. Vi ses då!

Bella Frank, tf chefredaktör Landets Fria Tidning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV