Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

Kärlek på flykt i turnerande fotoutställning 

Christian och höggravida Maritza har vandrat i den stekheta solen hela dagen och svalkar sig i floden utanför Niltepec i centrala Mexiko.

Den prisbelönte dokumentärfotografen Pieter ten Hoopen har besökt krig, miljökatastrofer, våld och intolerans – och dokumenterat kärlek. Resultatet går att se i en turnerande utställning. Första anhalt: Värmlands museum.

Just nu befinner sig över 110 miljoner människor i världen på flykt. Den svensk-nederländske fotografen Pieter ten Hoopen har rest till Colombia, Bangladesh, Myanmar, Syrien, Sydsudan, Ukraina och Centralamerika för att träffa några av dem och skildra deras kärleksrelationer genom sin kameralins.

– Kärleken som människor har till varandra var slående under arbetet. Hur vi stöttar varandra när livet är som svårast. Människor fortsätter sina liv, möter varandra i lägren, blir kära, gifter sig och får barn, säger Pieter ten Hoopen i ett pressmeddelande.

Med start 17 januari går utställningen Love always att se på Värmlands museum. Idén var fotografens egen och han har genomfört den i samarbete med Sverige för UNHCR, där Åsa Widell är generalsekreterare.

– Det blir ofta fokus på siffror när vi talar om flyktingkatastroferna i världen. Kanske handlar det om att vi vill slippa tänka på de omständigheter människor tvingas leva under. Med utställningen vill vi lyfta fram några av personerna som utgör statistiken. Det är 110 miljoner individuella öden, minnen och upplevelser. 110 miljoner personer med sina egna relationer och kärlekshistorier, vilket blir väldigt tydligt i Pieter ten Hoopens foton, säger hon.

Rohana och hennes dotter Sadiyaa tillhör minoritetsfolket Rohingya och blev måltavlor för våldsamma attacker i Myanmar. Nu befinner de sig i flyktinglägret i Cox’s Bazar i Bangladesh. Rohanas dröm är att Sidaya ska få en ljusare framtid med en bra utbildning. Bilden är en del av utställningen <em>Love always</em>. Foto: Pieter ten Hoopen
Rose och David flydde tillsammans från kriget i Sydsudan, där soldater in i människors hem om nätterna för att föra bort män och våldta kvinnor. Rose och David flydde till fots med sina barn till Uganda, där de togs emot av FN:s flyktingorgan UNHCR. Foto: Pieter ten Hoopen
Khaled och Waheebah flydde från sin hemstad Daraa i Syrien och kom till flyktinglägret Azraq i Jordanien 2015. De delar och bearbetar trauman från kriget tillsammans. Foto: Pieter ten Hoopen
När Ryssland invaderade Ukraina flydde Zoriana med sina barn till Polen. Hon är änka sedan några år tillbaka. Foto: Pieter ten Hoopen
Fabiana lämnade Venezuela för Colombia på grund av ekonomisk och humanitär kris. Efter att hennes partner Juan mördades är hon ensam kvar, i ständigt rädsla som transkvinna i en region präglad av stark machokultur. Foto: Pieter ten Hoopen

Fotografen själv ser tillbaka på mötena med hoppfullhet.

– De människor jag mötte såg framför sig ett bättre liv, även när det såg som dystrast ut. Kärleken som perspektiv ger hopp, säger han.

Utställningen är producerad av Värmlands museum, som är första stopp innan den vandrar vidare. I skrivande stund är färdplanen inte spikad. Utställningen är öppen för allmänheten 17 januari till 11 februari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV