Den prisbelönte dokumentärfotografen Pieter ten Hoopen har besökt krig, miljökatastrofer, våld och intolerans – och dokumenterat kärlek. Resultatet går att se i en turnerande utställning. Första anhalt: Värmlands museum.
Just nu befinner sig över 110 miljoner människor i världen på flykt. Den svensk-nederländske fotografen Pieter ten Hoopen har rest till Colombia, Bangladesh, Myanmar, Syrien, Sydsudan, Ukraina och Centralamerika för att träffa några av dem och skildra deras kärleksrelationer genom sin kameralins.
– Kärleken som människor har till varandra var slående under arbetet. Hur vi stöttar varandra när livet är som svårast. Människor fortsätter sina liv, möter varandra i lägren, blir kära, gifter sig och får barn, säger Pieter ten Hoopen i ett pressmeddelande.
Med start 17 januari går utställningen Love always att se på Värmlands museum. Idén var fotografens egen och han har genomfört den i samarbete med Sverige för UNHCR, där Åsa Widell är generalsekreterare.
– Det blir ofta fokus på siffror när vi talar om flyktingkatastroferna i världen. Kanske handlar det om att vi vill slippa tänka på de omständigheter människor tvingas leva under. Med utställningen vill vi lyfta fram några av personerna som utgör statistiken. Det är 110 miljoner individuella öden, minnen och upplevelser. 110 miljoner personer med sina egna relationer och kärlekshistorier, vilket blir väldigt tydligt i Pieter ten Hoopens foton, säger hon.
Fotografen själv ser tillbaka på mötena med hoppfullhet.
– De människor jag mötte såg framför sig ett bättre liv, även när det såg som dystrast ut. Kärleken som perspektiv ger hopp, säger han.
Utställningen är producerad av Värmlands museum, som är första stopp innan den vandrar vidare. I skrivande stund är färdplanen inte spikad. Utställningen är öppen för allmänheten 17 januari till 11 februari.