Jul är kanske vår största mathelg, en tid då även matsvinnet ökar. Landets Fria Tidning tipsar om hur du ser till att mer mat hamnar i magen och mindre i soptunnan.
1. Minska antalet rätter
Våga utmana traditionen och överge den där rätten som bara en person verkligen äter av.
2. Rätt mängd mat
Har du många rätter på julbuffén behövs mindre av varje rätt. En riktlinje är att recept för 4 personer räcker till 10–12 bufféportioner. Konsumentföreningen Stockholm har gjort en guide till hur mycket som brukar gå åt per person av vanliga julbordsrätter.
3. Mindre tallrikar
Har du mindre utrymme på tallriken kommer du att ta för dig av det du verkligen vill äta, vilket minskar tallrikssvinnet. Undvik också stora serveringsbestick – på en buffé behöver man ta mindre än vanligt av allt.
4. Koll på kylen
Låt inte maten stå framme längre än nödvändigt utan kyl ner den ordentligt så håller resterna längre. Sänk temperaturen i kylen från 8 till 4 grader om du behöver förlänga hållbarhetstiden på resterna. Håll ordning i kylen med en särskild hylla för det som behöver ätas upp inom kort.
5. Använd resterna
Gör juldagspytt, frys in, eller be gäster ta med sig hem av det som inte kommer att gå åt.