Av 57 000 ansökningar har endast 3645 personer fått omställningsstudiestöd beviljat. Nu skjuter regeringen till mer pengar till CSN för att hantera omställningsstudiestödet. Men inte så mycket som myndigheten har begärt.
Omställningsstudiestödet, som riktar sig till personer mellan 27 och 62 år, ska gå till människor som vill ställa om mitt i arbetslivet och studera något annat. Det är ett stöd som fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad har gjort upp om.
Centrala studiestödsnämnden, CSN, har tidigare larmat om högt söktryck och långa handläggningstider för det nya studiestödet. Sedan det inrättades i oktober förra året har runt 57 000 ansökningar kommit in till CSN. Men bara 3 645 personer har fått stödet beviljat.
Nu föreslås myndigheten få tio miljoner kronor i år och 50 miljoner kronor nästa år för att komma till rätta med problemet, enligt regeringens budget.
Totalt blir summan 110 miljoner kronor om man också räknar in ett planerat tillskott på 50 miljoner 2025. Myndigheten hade begärt 250 miljoner kronor till dess.
– Den här frågan handlar inte bara om mer pengar utan också om att förenkla reglerna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Sveriges Radios Ekot.
S: Schabblas bort
Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten inte ens får hälften av vad den begärt.
– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.
Hon kan däremot inte ge något besked om hur mycket S lägger på omställningsstödet i partiets budgetmotion, bara att det är ”mer än regeringen”.
Regeringen har tidigare fått kritik för att dels inte värna modellen på svensk arbetsmarknad, dels låta ett ambitiöst system gå förlorat.
Niklas Svahn/TT