Midgårdsbadets utomhusbassänger i Sigtuna är en av de större med biologisk rening – utan klor och kemikalier. Nu har reningssystemet totalrenoveras och i sommar erbjuds guidningar av systemet.
Det biologiska reningssystemet togs i bruk 2010 och har nu behövt renoveras för att hålla i ytterligare 20 år.
Kommunen berättar att vattnet har så god kvalitet att salamandrar lockas till bassängerna:
– Salamandrarna stortrivs på Midgårdsbadet och att de trivs är en värdemätare på att vi har rent vatten. Jag skulle absolut kunna dricka vattnet från våra bassänger, vilket jag absolut inte skulle göra från ett klorbad eller en badsjö, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun i ett uttalande.
LFT
Fakta
Den biologiska reningen sker i tre steg:
• Badvatten från bassängerna flödar över till skvalprännor och sedan genom rör för att landa i den första filtreringen där grövre saker som exempelvis löv, godispapper eller plåster samlas upp.
• Vattnet rinner sedan vidare till en öppen damm med vattenväxter planterade i kalkstensgrus. Växterna filtrerar bort fosfor så att badvattnet ska vara så näringsfattigt som möjligt och därmed vara en ogynnsam plats för cyanobakterier och andra alger.
• Vattnet pumpas därefter vidare genom 212 vattenspridare för att syresättas och för att sedan åka igenom fyra lager av olika dimensionerad kalkstensgrus, vars främsta uppgift är att ta död på samt filtrera bort bakterier och annan förorening.
Källa: Sigtuna kommun