Startsida - Nyheter

Radar

Plast på menyn för miljöministrar i Sverige

Plast är ett stort problem både för djur, växter och klimat.

Plast kan snart vara lika vanligt som fisk i haven och allt för mycket eldas upp och orsakar utsläpp. När EU:s miljöministrar möts i Stockholm i dag står plastproblemet på agendan. Samtidigt vill regeringen skrota eller kraftigt minska plastpåseskatten på hemmaplan.

EU:s miljöministrar befinner sig i Stockholm för ett informellt, två dagar långt möte. Under en arbetslunch ska de diskutera hur plastanvändningen ska kunna minska och hur mer plast ska kunna återvinnas.

För plasten är ett stort problem i dag, både för att miljontals ton hamnar i haven och skadar växter och djur och för att så mycket eldas upp och orsakar utsläpp och skadar klimatet.

Svenska exempel

Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige är inbjuden att inleda ministrarnas diskussion. Hans budskap är att näringslivet kan gå före och att det finns kommersiella krafter som driver på för en förändring. Som exempel tar han Svensk plaståtervinnings anläggning i Motala och kemiföretaget Borealis som planerar för att göra plast av avfall.

Det är ingen konstgjord andning, utan många företag har helt enkelt bestämt sig för att de ska inte använda jungfrulig plast, säger han.

Ett problem är att så kallad jungfrulig plast i dag är billigare och ibland också av bättre kvalitet än återvunnen plast. Men om företagen vill ha den återvunna plasten skapas en marknad och för konsumenten behöver det inte bli så mycket dyrare i slutändan, enligt Axelsson.

Slopad plastpåseskatt

Samtidigt som miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari (L) leder diskussionerna om att åtgärda plastproblemet på global nivå, så kom nyligen beskedet om att regeringen vill slopa eller kraftigt minska plastpåseskatten på hemmaplan. Skatten infördes av den rödgröna regeringen som ett sätt att minska plastanvändningen, men förslaget drevs fram av Liberalerna i januariavtalet.

Orsaken till att plasten nu diskuteras av EU-ministrarna är att ett nytt globalt avtal håller på att förhandlas fram i FN:s regi. Lyckas världens länder komma överens bedöms det bli lika stort som när Parisavtalet klubbades 2015. Och nästa förhandlingstillfälle är just i Paris, i slutet av maj.

EU har varit pådrivande för att få ett avtal på plats och under lunchdiskussionen ska ministrarna bland annat diskutera vilka EU:s viktigaste prioriteringar ska vara i de kommande förhandlingarna, som väntas pågå till slutet av nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV