Startsida - Nyheter

Radar

Matvärnsrörelsen ska bli bok

Mellan matvärnarna Gunilla Maria från Hemavan och Johann från Sibirien i färd att koka sylta syns Thorsten Laxvik, som är en av bokens redaktörer.

De producerar mat tillsammans utanför stat och marknad, och ger till varandra utan betalning. Men så kallade matvärn är mer än en organisationsform, enligt Thorsten Laxvik, som är en av de sju som ska organisera berättelser om den växande rörelsen i bokform.
     – Det här appellerar till nåt inre hos människor som vi nu ska tolka ut, säger han.

I samband med pandemin och under fjolåret bildades på olika håll i landet lokala grupper av människor som ägnar sig åt ”samförsörjning” av mat. Varken arbetet eller maten prissätts som varor på en marknad. Begreppet matvärn myntades av Olle Forsell, som tillsammans med David Bennet och Thorsten Laxvik startade Facebooksidan. 

– Jag är egentligen ingen alternativare utan en ganska konventionell man som flyttade ut på landet av helt andra skäl än att göra mat, säger Thorsten Laxvik.

Han bor i Edsele utanför Sollefteå, är tidigare slakteridirektör och lantbrukare, idag pensionär. Den ideologiska diskussionen kring lokalsamhällets roll i globala kriser har han engagerat sig i inom ramarna för Byakademin, som LFT skrivit om tidigare. 

– När vi söker alternativet till det befintliga systemet definierar vi marknaden eller kapitalismen som problemet. Då är alternativet inte att gå in i marknadsekonomins värdering av människor och mat, säger Thorsten Laxvik.

Från vänster: Olle Forsell och David Bennet, som är två av bokens redaktörer, i färd att stoppa korv, tillsammans med matvärnaren Mårten. Foto: Privat

"Mystisk utsaga" 

Matvärn är alltså något annat än exempelvis reko-ringar, som är lokalproducerad mat som säljs direkt från bonde till konsument, inom ramarna för det befintliga ekonomiska systemet.

– Det har varit jätteviktigt att inte vara någon auktoritär eller traditionell rörelse utan det är självorganisering som bär matvärnen, säger Thorsten Laxvik och sammanfattar:

– Gör mat utanför stat och marknad. Dela den. Prioritera tillit och självorganisera – det är en mystisk formulering. Den appellerar till nåt inre hos väldigt många människor. Vårt första steg är att tolka den mystiska utsagan, säger Thorsten Laxvik som själv inspirerats bland annat av sufismen, alltså muslimska mystikers filosofi.

Varför väljer ni att göra det i form av en bok?

– För att ge tillbaka till rörelsen. Genom boken ska man kunna lyssna in vad som pågår och få impulser, och få rörelsens historia.

Sju personer är involverade i bokprojektet, och de är just nu i fasen av att utforska och tolka det uppdrag de givit sig själva, som lyder ”Gör en bok. Ge till andra utanför stat och marknad. Betona tillit och använd självorganisering som metod”.

– När vi tolkat uppdraget ska vi gå vidare på ett sätt som vi inte har bestämt. Men en tanke är att rörelsen ska beskriva sig själv.

Jag förstår det som att ni inte planerar att sälja boken. Har ni nån finansiering för bokprojektet?

– Nej, men det ordnar sig, säger Thorsten Laxvik, som tidigare varit med och tagit fram ett tiotal böcker, däribland Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra, som LFT skrivit om tidigare. 

När boken om matvärnsrörelsen ska vara klar är inte bestämt. Övriga redaktörer är David Bennett, Lovisa Bergström, Olle Forsell, Marica Möller, Olle Göransson och Richard Hedling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV