Årets Olof Palmepris delas mellan Marta Chumalo, Ukraina, Eren Keskin, Turkiet och Narges Mohammadi, Iran. De arbetar alla för kvinnors friheter och mänskliga rättigheter.
Prissumman är 100 000 USD, som i år delas mellan tre kvinnorättsaktivister.
Motiveringen till årets pristagare lyder: ”För deras kamp för kvinnors frihet, i en tid då mänskliga rättigheter hotas av krig, våld och förtryck. Med sina liv och sina handlingar har dessa tre kvinnor tillsammans med många medsystrar inspirerat andra och genom sitt engagemang har de gått före och banat väg för de modiga unga kvinnor och män som nu tar kampen vidare för allas våra grundläggande mänskliga rättigheter.”
Fängslade för sina åsikter
Marta Chumalo är psykolog och medgrundare till frivilligorganisationen Women’s Perspectives Centre, som sedan 20 år tillbaka arbetar med att stärka kvinnor som utsatts för våld. Inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina 2022.
Eren Keskin är människorättsadvokat och arbetar för etniska minoriteter, hbtqi-personer och flyktingar i Turkiet. Hon har fått flera militära och höga myndighetspersoner åtalade för grova brott. Hennes arbete har lett till att hon hotats till livet och hon har även fängslats för sina åsikter.
Narges Mohammadi är journalist och människorättsaktivist som arbetar för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till organisationen Iranian national peace council, som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Sedan november 2021 sitter Mohammadi i det ökända Evinfängelset i Teheran, dömd för att ”sprida propaganda med avsikt att skada staten”.
Priset delas ut onsdagen den 1 februari i Konserthuset i Stockholm. Narges Mohammadi kommer att representeras av någon annan under ceremonin.
Olof Palmepriset
Olof Palmepriset delas ut årligen sedan 1987 för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.
Bland tidigare pristagare finns Hédi Fried och Emerich Roth (2017), Black lives matter (2020) och Kofi Annan (2006).