Universitetsläraren Mariia Tyshchenko har lämnat krigets Ukraina, där hon tidigare arbetat med bland annat social hållbarhet och drivit projekt riktade mot kvinnor och unga. Nu fortsätter hon arbetet från Sverige.
När Mariia Tyshchenkos vanliga projekt inte är aktiva koordinerar hon humanitära insatser i Ukraina. Malmö universitet har nu utsett henne till hedersdoktor för sitt arbete för mänskliga rättigheter, jämställdhet och fred, där hon ”på alla sätt är ett föredöme vars arbete och engagemang imponerar, inspirerar, och ger hopp om en bättre, mer rättvis och fredligare värld”.
– Jag ser mig själv som en aktivist. Forskningen är alltid basen som möjliggör för mig att bidra till förändring. Mitt mål är att skapa ett samhälle där folk kan få sina behov uppfyllda, säger Mariia Tyshchenko, som innan kriget var universitetslärare vid Kyiv National Economic University, i ett pressmeddelande.
Bland hennes arbeten finns frågor om social hållbarhet. I frivilligorganisationen Poruch, som betyder ”redo att hjälpa”, har hon startat projekt som stödjer kvinnor, unga eller personer med funktionsvariationer. Hon har också arbetat med jämställdhets- och antidiskrimineringsplaner.
Hon arbetar också med de fredsskolor, som sprider budskap om ickevåld, förebyggande av konflikter och medling till barn, lärare, studenter, föräldrar och lokala myndigheter.
I Malmö har Mariia Tyshchenko samarbetat med Malmö universitet för att evakuera personer med funktionsvariation från Charkiv och hjälper ukrainska studenter att hitta studieplatser i Europa.
–Du kan inte studera eller koncentrera dig på ett prov när du hör bomber falla över huvudet. Vi måste få hjälp att förenkla procedurer så de kan studera i andra länder, säger hon.
–Vi behöver humanitärt stöd och hjälp med att bygga upp vårt land igen. I början av kriget var alla länder intresserade. Risken är att folk tröttnar på information från Ukraina, men vi dör varje dag.