Startsida - Nyheter

Radar

Klimatsmart husvagn på soldriven världsturné

Det solcellsdrivna ekipaget Solar butterfly ska köra jorden runt under fyra år – enbart drivet av sina egna solpaneler.

Med hjälp av utfällbara vingar täckta av solceller och byggd av plastavfall från havet ska en fjärilsformad husvagn resa jorden runt under fyra år. Egenproducerad solel ska driva både bil och husvagn och inspirera till klimatsmarta lösningar. 

Den 23 maj i år startade Solar butterfly, den solcellstäckta husvagnen, sin världsturné Climate Pioneer World Tour i Genève. Under fyra år ska teamet besöka 90 länder runt om i världen för att intervjua lokala klimatpionjärer och företag som med olika projekt och produkter bidrar till att stoppa den globala uppvärmningen. Just nu turnérar den i Sverige.

– Vi vill visa att världen är full av klimatsmarta lösningar som även kan ge stora fördelar och skapa massor av jobb, säger Louis Palmer, grundare och turnéchef för Solar butterfly som driver projektet bland annat med stöd från en rad sponsorer och Lucerne University of Applied Sciences and Arts.

Har redan kört 1200 mil

I mitten av augusti har den solcellsdrivna fjärilen och dess team kört 1 350 mil sedan starten i Schweiz och besökt 13 länder, bland annat Finland där de träffade ett företag som tillverkar batterier gjorda av sand.

– De värmer upp tonvis av sand på sommaren med ren solenergi, som under vintern sedan värmer ett helt hus, berättar Louis Palmer.

I Tallinn besöktes också ett företag som producerar insekter och i Schweiz ett företag som ska tillverka nedbrytbara kläder.

Producerar sin egen el

Själva husbilen har solcellstäckta utfällbara vingar som producerar tillräckligt med energi för att täcka både husvagnens behov av el och för att ladda den elektriska bilens batteri. Solcellerna har en effektivitet på 25 procent, samtidigt som vingarna är designade med en stor yta för att få så mycket energi som möjligt. Ekipaget kan köra mellan 200 och 300 kilometer om dagen.

– Uteblir solen och det är alltför molnigt kan vi också ladda batteriet från andra förnybara och klimatneutrala källor, säger Louis Palmer.

Husvagnen rymmer kök, badrum, sex sovplatser och en poddstudio. Solcellerna som kan fällas ut producerar tillräckligt med el för att ekipaget ska kunna köra 20 till 30 mil om dagen. Foto: Solar butterfly

Husvagnen är 10 meter lång och har rum som skjuts ut, boendeytan i mitten får då en storlek på 30 kvadratmeter. Sovplatser finns för sex personer. I framdelen finns ett kök och i den bakre delen ett badrum med dusch och toalett. Fordon och kök är byggt av gamla PET-flaskor som plockats upp från havet. Duschen återanvänder värmen som normalt förloras när använt, varmt vatten försvinner i diskhon.

– Vår dusch använder 60 procent mindre energi än vanligt.

I husvagnen ryms även en poddstudio och scen för intervjuer med gäster.

Några smärre incidenter har inträffat vad gäller elektroniken i husvagnen.

– I början fick vi in vatten i elektroniken och ibland stängde hela vårt system ner på grund av det. Men lyckligtvis har vi ett fantastiskt arbetslag som kan laga det som behövs. Hittills har vi haft tur. Vår verkstad är i Schweiz och om något allvarligt skulle inträffa behöver vi ta dit husvagnen, men hittills har teamet kunnat laga allt längs vägen, säger Louis Palmer.

”Vi vill visa att världen är full av klimatsmarta lösningar”, säger Louis Palmer. Foto: Solar butterfly

Fyra år lång turné

Några planer på att tillverka solcellsfjärilar som denna i större skala finns inte än så länge, även om det är möjligt.

Den 12 december 2025 avslutas turnén i Paris, 10 år efter att Parisavtalet signerades med målet att begränsa den globala uppvärmningen.

Den 19-20 augusti finns Solar butterfly i Stockholm. Sedan stannar den i Karlstad den 21/8, i Oslo den 22-23/8, i Göteborg den 24/8, i Malmö den 25/8 och Köpenhamn den 26/8 innan den fortsätter till Tyskland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV