Vid midnatt kunde EU-ledarna enas om ett importstopp av rysk olja. Fokus på dagens toppmöte är hur man ska få loss spannmål och grödor som blockerats i Ukraina.
På tisdagen avslutar EU-ledarna ett två dagars långt toppmöte i Bryssel.
De ska bland annat diskutera hur man ska få ut spannmål och grödor som inte går att exportera från Ukraina. Viktiga hamnar är blockerade och minerade och går inte att använda.
Många idéer luftas, exempelvis att genomföra en internationell konvoj över havet. Men EU-ledarna ska inte fatta beslut om konkreta åtgärder på mötet.
– Jag förordar allt som funkar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
– Jag tycker att det är viktigt att vi tittar på olika möjligheter som kan finnas. Det är helt centralt att vi går till botten med möjligheten att få ut spannmål från Ukraina.
Undvika svält
Men svårigheterna är många. Om sjövägen inte är möjlig, återstår landvägen. Då måste en mängd långtradare skaffas fram, liksom lastbilschaufförer som är villiga att köra. Ska leveranserna ske med tåg finns praktiska problem som att det är olika spårvidd på rälsen när gränsen ska passeras till andra länder.
Eftersom fattiga länder kommer att drabbas hårdast av matbrist och stigande priser deltar Afrikanska Unionens ordförande Macky Sall via videolänk på mötet.
– Det handlar om att vi inte ska hamna i en stor svältkatastrof, framför allt i fattigare delar av världen, där stigande matpriser gör att man inte har möjlighet att försörja sin befolkning, säger Magdalena Andersson.
På agendan står även diskussioner om försvar och säkerhet.
Paket nummer sju?
Redan trycks dessutom på för nästa sanktionspaket.
– Naturligtvis måste vi diskutera ett sjunde paket för det går inte bra i Ukraina och så länge som kriget pågår finns ingen fred. Vi har inte gjort tillräckligt, säger Estlands statsminister Kaja Kallas på väg in till det fortsatta toppmötet.
Samtidigt är hon på det klara med att nästa steg blir svårare.
– Alla ytterligare sanktioner kommer att bli svåra. Hittills har de bara skadat ryssarna, men nu får de också effekt på EU-medborgarna så därför blir det mycket svårare politiskt att besluta. Jag tycker att gasen borde finnas med i sjunde paketet – men jag är realist och tror inte att det blir så, säger Kallas.