Efter två pandemiår kommer det äntligen bli möjligt att åka på festivaler igen i sommar. Här tipsar LFT om några favoriter, alltifrån Störsjöyran i norr till Roskildefestivalen i söder.
Clandestino + Clandestino Bottnafjorden
Göteborg och Bottna
9-12 juni och 29-31 juli
https://clandestinofestival.org/2022/
Medverkande artister: Hailu Mergia, Dina ögon, Aunty Rayzor, Coco Maria m.fl.
Historien om Clandestino började 2003 då grundaren Aleksander Motturi skapade festivalen som en protestaktion mot Sveriges orättvisa migrationspolitik. Festivalen har alltid haft en väldigt internationell prägel och gästats av flera världsberömda artister som Lee Scratch Perry och Linton Kwesi Johnson.
I år firar festivalen 20 år och firar detta med att förutom festivalen i Göteborg i juni också återuppväcka festivalen vid Bottnafjorden i Bohuslän, som har existerat tidigare men legat i dvala de senaste fem åren. Dessutom arrangerar föreningen Clandestino fristående konserter under april, maj, september, oktober och november.
Roskilde Festival
Roskilde
25 juni – 2 juli
Medverkande artister: The Strokes, Post Malone, Dua Lipa, Haim, St Vincent m.fl.
https://www.roskilde-festival.dk
Roskildefestivalen är kanske den mest klassiska av festivaler, åtminstone i Norden. Festivalen som har funnits sedan 1971 besöks varje år av omkring 130 000 personer. Campingområdet, som är en viktig del av festivalen, är på hela 80 hektar och öppnar flera dagar innan festivalen börjar för att publiken ska ha möjlighet att värma upp.
Norbergfestival
Norberg
7-9 juli
Medverkande artister: Vladislav Delay + AGF, Erik Enocksson, Sofie Birch m.fl.
https://norbergfestival.com/
Norbergfestival är en festival för elektronisk och experimentell musik och konst som hålls vid den nedlagda gruvindustrin Mimerlaven i Västmanland där malm bröts fram till 1981. Festivalen möjliggörs tack vare ett stort antal volontärer. En viktig del i festivalens ideologi är kunskapsutjämning vilket innebär att de uppmuntrar alla volontärer att lära sig mer om sådant som de vanligtvis inte arbetar med eller kommer i kontakt med.
Visfestivalen
Västervik
14-16 juli
Medverkande artister: Melissa Horn, Weeping Willows, Sarah Klang, Pernilla Andersson, Emil Jensen m.fl.
https://visfestivalenvastervik.se/#hem
En av Sveriges äldsta musikfestivaler som har ägt rum vecka 28 varje år sedan 1966. Många svenska storheter har spelat här under åren, alltifrån Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk till Tomas Ledin och Marie Fredriksson.
Festivalen sker vid en gammal slottsruin, det senaste året har man dock upptäckt att ruinen inte håller för lika stora läktarbyggen som tidigare varför man har sänkt besökarantalet från 1650 till 1200. Festivalprogrammet kommer dock även gå att ta del av via streaming.
Storsjöyran
Östersund
29-31 juli
Medverkande artister: The Ark, Lars Winnerbäck, Cornelia Jacobs, Moonica Mac, Amason m.fl.
https://yran.se/
En av Skandinaviens största stadsfestivaler där det folkliga och det avantgardistiska blandas. Satsar också stort på hållbarhetsarbete, bland annat genom att de har tagit initiativ till konceptet Greentopia som ska få livemusikbranschen, idrottsrörelsen och en rad svenska städer att minska sina klimatavtryck.
Uppsala Reggae Festival
Uppsala
29-30 juli
Medverkande artister: Gentleman, Richie Spice, Syster Sol m.fl.
https://www.uppsalareggaefestival.com/
Uppsala kallas ibland för Sveriges reggaemecka, och festivalen lockar reggaefans från hela Europa. Bland de ikoner som har spelat här kan nämnas Jimmy Cliff, Bunny Wailer, Gregory Isaacs och, givetvis, Peps Persson.
Urkult
Näsåker
4-6 augusti
https://www.urkult.se/
Medverkande artister: Sara Parkman, Frida Hyvönen, Slogold, Rå, Ebo Krdum m.fl.
Sedan 1995 arrangeras folk- och världsmusikfestivalen Urkult vid Nämforsen i Näsåker, norr om Sollefteå. Festivalen har prisats för sitt miljöarbete och vill vara en folkfest för alla. Förutom musik sker många andra aktiviteter så som kurser, verkstäder, barnteater, poetry slam, cirkusuppträdanden och mycket mer. Festivalen inleds varje år med en invigningsceremomiljöfestival sverini som kallas för Eldnatten och som kan innehålla allt från dans och akrobatik till musik och poesi.
Urkult utgår från tre perspektiv: det lokala, det internationella och det solidariska. I det lokala ingår att man försöker införskaffa material till festivalen i närområdet, i det internationella att man tar in musikgenrer från hela världen och i det solidariska att man försöker skapa en festival i solidaritet med både natur och människor.
Way Out West
Göteborg
11-13 augusti
Medverkande artister: Tame Impala, Nick Cave & The Bad Seeds, First Aid Kit, Yung Lean m.fl.
En av Sveriges största och mest inflytelserika festivaler är tillbaka i år efter ett pandemiuppehåll på två år. Festivalen är bland annat känd för att ha gått i bräschen när det gäller miljöarbete och vegetarisk mat. Redan 2012 började de med att bara servera vegetarisk mat och de kallar sig själva också för ”världens första klimattransparenta festival”, vilket innebär att de mäter klimatavtrycket för alla resor till festivalen, mat med mera.
Förutom artistuppträdanden innehåller festivalen också filmvisningar och seminarier.