EU-minister Hans Dahlgren besökte igår Berlin i ett första möte med Tysklands nytillträdda minister Anna Lührmann. Dels diskuterades klimatarbetet, minimilön, det säkerhetspolitiska läget, rättsstatsfrågor och Sveriges kommande ordförandeskap i EU våren 2023.
Framförallt diskuterade ministrarna de förslag som finns i kommissionens stora klimatpaket, ”Fit for 55”. Ett förslag som redan vid sin lansering i somras fick mycket hård kritik från Greenpeace EU-direktör Jorgo Riss:
– Att fira denna politik är som att en höjdhoppare skulle ta medalj för att ha sprungit in under ribban. Man kan inte kringgå spelets regler, precis som man inte kan ignorera klimatvetenskap. Men hela detta paket är baserat på ett mål som är satt för lågt, som inte står sig mot vetenskapen och som inte kommer att stoppa förstörelsen av vår planets livsuppehållande system.
Enligt Jorgo kommer många riktlinjer inte att aktiveras på tio år eller mer, trots all optimism. Exempelvis kommer nyförsäljning av förorenande bilar fortsätta fram till 2035.
– Vissa riktlinjer kommer till och med att ha motsatt verkan; som att beteckna förbränning av träd som förnybar energi.
Samsyn mellan Sverige och Tyskland
– Jag är väldigt nöjd med dagens diskussioner, där det var tydligt vilken samsyn som finns mellan Sverige och Tyskland på en rad områden. Särskilt när det gäller klimatarbetet, där vi är helt eniga om att klimatomställningen behöver gå snabbare i hela EU, säger Hans Dahlgren till LFT.
Minimilön är ett annat område där Sverige och EU:s åsikter skiljer sig åt.
– Sveriges hållning i minimilönefrågan är att vi står fast vid att värna den svenska modellen, säger Hans Dahlgren.