Forskare i Kalmar vill göra återvinningen till en roligare upplevelse. De har därför tagit fram ett nytt miljöhus och en app där deltagarna kan sätta upp mål, lösa utmaningar och svara på frågor.
Snyggt, smart och roligt är några av ledorden för forskningsprojektet vid Linnéuniversitet som sker i samarbete med Kalmarhem och Kretslopp Sydost. Med hjälp av en arkitekt och studenter inom byggteknik har man skapat ett miljörum som ska vara motsatsen till de illaluktande och mörka utrymmen som många ofta förknippar med återvinningen.
– Grundidén var att det skulle vara snyggt, men också engagerande. Det ska kännas lite som en upplevelse när man sorterar, säger Joacim Rosenlund som leder projektet.
Nya utmaningar varje månad
Miljöhuset är placerat utanför bostadshuset Kajalen i Kalmar. Joacim Rosenlund berättar att det har varit en utmaning att utforma huset eftersom Kalmar har en gammal stadskärna där man inte får bygga vad som helst. Men med sin spegelfasad tror de att huset ska kunna smälta in väl i de flesta omgivningar.
De boende som deltar i projektet får via appen nya utmaningar varje månad.
– Den här månaden handlar det mycket om plast, att dra ner på plastpåsar och engångsförpackningar till exempel. Via sensorer i huset kan vi också se om det verkligen blir någon skillnad, säger Joacim Rosenlund.
En annan utmaning kan handla om att vika pappersförpackningar på ett smart sätt. När deltagarna lyckas med utmaningarna kan man låsa upp olika medaljer och gå vidare till nästa nivå i spelet. Dessutom får de varje månad olika quizzar där man kan lära sig mer om återvinning.
"Kul att det händer något"
Joacim Rosenlund säger att de har fått flera positiva reaktioner, många i området tycker att det är kul att det händer något.
– Deras tidigare miljörum var rätt tråkigt och problematisk ut flera synvinklar, så det här är ett klart steg framåt.
Förhoppningen med projektet är att fler ska inse vikten med återvinning, men också att visa att ett miljöhus kan vara något vackert som man placerar i centrum istället för att gömma undan.
Om ett halvår kommer projektet att utvärderas och då beslutas också om miljöhuset kommer stå kvar där det står i dag eller om det ska flyttas till en annan plats.