Under föregående år har flera medier rapporterat om papperbristen som påverkar eller kommer att påverka olika branscher såsom matbutiker, bok- och tidningsbranschen. Bakom de pressade papperspriserna och pappersbristen finns olika orsaker, det rapporterar Dagens Nyheter.
Bristen på papperskassar beror främst på de höjda skatterna på plastpåsar. Branschen har i sin tur inte hunnit ställa om i samma raska takt som efterfrågan på papperskassar ökat.
En annan bidragande faktor till bristen på papperskassar är den ökade efterfrågan på pappersprodukter under coronapandemin, bland annat från e-handeln, som har lett till brist på pappersmassa i och utanför Europa.
Vad gäller tidningshus och bokförlag som också märker av pappersbristen finns en annan orsak.
– Den bristen beror på att efterfrågan på tidningspapper minskar. Då ser företagen chansen att stänga ned tidningspappers- och tryckpapperstillverkning, och satsa på förpackningsmaterial som nu har stor efterfrågan, säger Birgitta Engberg, universitetslektor vid Mittuniversitetet som leder en ny forskningsprofil om framställningsprocesser av papper och pappersmassa, till Dagens Nyheter.
Färre sidor eller högre pris?
Konsekvenser kan på lång sikt innebära att gratisutgåvor lägger ned, prenumerations- och bokpriser höjs och att vi ser färre antal sidor i papperstidningarna.
– Att det är en så allvarlig situation för tidningshusen beror på att papper, tryck och distribution är de tunga kostnaderna, tillsammans med löner. Så när papperspriset skjuter i höjden så får det direkt genomslag, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert till Dagens Nyheter.
Igår meddelade även Sveriges Tidskrifter att pappersbolaget UPM i Finland gått i strejk. UPM levererar cirka 50 procent av det bestrukna papper som det trycks på i Sverige och strejken riskerar att ha en stor inverkan på Sveriges Tidskrifters medlemmars verksamheter, skriver Sveriges Tidskrifter. Strejken väntas pågå till senast den 22 januari.