Startsida - Nyheter

Radar

Kvinna ur ursprungsbefolkning blir monument

En kvinna ur ursprungsbefolkningen från Tarahumarabergn i norra Mexiko.

En staty av en kvinna från Mexicos ursprungsbefolkning ersätter Christofer Columbus-staty i Mexiko City.  Bytet väcker både hopp och bestörtning.

Förra året monterades den berömda statyn av Christofer Columbus på Avenida Paseo de la Reforma i Mexico City ner för att restaureras. Redan då var monumentets framtid omdiskuterad och myndigheterna menade att det var dags att fundera på Columbus arv.

Istället för att åter ge plats åt Columbus ersätts den vite erövraren av en ny staty av en kvinna ur Mexikos ursprungsbefolkning. Intentionen är att ge rättvisa åt kvinnors, och särskilt kvinnor i ursprungsbefolkningens, roll i den mexikanska historien. 

För Yadira Hidalgo Gonzales, som är direktör för det kommunala kvinnoinstitutet i Xalapa, Veracruz i Mexiko, kommer nyheten som en överraskning. Hon är fullt upptagen av frågan om legalisering av abort i hela Mexiko, när LFT ringer henne för en kommentar. Abortfrågan ska avgöras samma dag (under tisdagen), men när hon får höra om statybytet går hon snabbt in på twitter.

För Yadira Hidalgo Gonzales som arbetar med kvinnofrågor i Xalapa, Mexiko betyder statybytet och legaliseringen av abort två steg mot jämlikhet. Foto: Privat

– Felipe Calderon, den förre presidenten, twittrade att ”det är ett utraderande av historien”, men han har fått massor av svar från vanliga människor om att historien har utraderat kvinnor ur ursprungsbefolkningen i alla tider, säger Yadira Hidalgo Gonzales på telefon från Xalapa.

Det hörs att hon ler när hon pratar om tweeten och dess svar. Hon har länge arbetat med feministiska frågor, i Mexiko inte sällan frågor som konkret handlar om liv och död.

– Vi har fortfarande elva till tolv mördade kvinnor varje dag här i Mexiko och det syns inga tecken på att det ska minska, säger hon.

Symboliskt viktigt byte

Att statyer av vita män byts mot statyer av kvinnor ur ursprungsbefolkningen är viktigt av flera skäl menar hon.

– Mexiko är ett land med mycket starkt symbolspråk så det är dags att ändra vilka statyer som finns på framträdande platser, som den här. Bytet är särskilt viktigt för att det kommer att synligggöra kvinnor från ursprungsbefolkningen, säger Yadira Hidalgo Gonzales.

Kvinnorna i den mexikanska ursprungsbefolkningen har genom sitt arbete i Zapatiströrelsen, spelat en viktig roll i att visa hur politisk organisering går till. Och även om den rörelsen, enligt Yadira Hidalgo Gonzales, har blivit mindre, så finns kunskapen om politisk organisering kvar och sprids, tack vare de här kvinnorna. Det är ett betydelsefullt avtryck i samtidshistorien menar Yadira Hidalgo Gonzales.

Det inte klart vem som ska gestaltas på den nya statyn i Mexico City, men tanken är att den ska ge rättvisa åt kvinnors historiska roll i Mexiko, speciellt kvinnor i ursprungsbefolkningen, skriver TT.

Tecken på att historien omvärderas

Under förra årets starka proteströrelse mot rasism togs flera statyer av bland andra Christofer Columbus i amerikanska städer, ned. Och det finns många exempel genom historien på att monument på offentliga platser rivs eller tas ner till följd av samhällsförändringar.

Att monument byts ut är ett tecken på att historien omvärderas. Det säger  monumentforskaren Tanja Schult vid Stockholms universitet. Foto: Privat

Tanja Schult, som forskar om monument och är universitetslektor i konstvetenskap vid Stockholms Universitet, säger:

– Det är spännande att det är ganska liknande frågor som ställs och liknande diskussioner runt monument, världen över. Och om vi menar allvar med demokrati så måste vi se till att alla människor representeras och även inkludera dem i hur de ska gestaltas, säger hon och fortsätter:

– Det är ett tecken på att man har omvärderat historien, att man till exempel inte vill ha slavägare på en piedestal längre för att det är en hyllning. Jag kan tycka att det är något sunt, som skildrar samhällsförändringar. Det tycker jag är nyttigt och bra. Sedan beror det också på hur de tas ner om det är en demokratisk process eller inte, säger Tanja Schult.

Bytet av Christofer Columbus-statyn i Mexico City kan vara rimligt tycker Tanja Schult. Hon säger:

– Det kan vara bra att ersätta den med en namngiven kvinna, det behövs representation av kvinnor, människor av olika etnicitet och funktionshindrade i det offentliga rummet.

Och enligt Tanja Schult kan det göra skillnad att som kvinna gå genom en stad där andra kvinnor syns som monument. Det signalerar att en kvinna potentiellt kan uppnå någonting vilket kan göra skillnad jämfört med om hon bara går förbi monument med män hela tiden.

Dubbel glädje i Mexiko

Över telefon från Mexikos östkust hörs jubel över både statybytet och det faktum att Högsta domstolen fastslog kvinnors rätt att göra abort.

– Som feminist är jag mycket glad över den historiska domen från Högsta domstolen som erkänner att kriminaliseringen av abort i den första fasen av graviditeten är grundlagsstridig. Och att de uppmuntrar landets stater att ändra sina lokala lagar, så att ingen kvinna straffas för att de utnyttjar sin rätt att bestämma över sin kropp. Det här är något jag har arbetat för i 15 år, så jag är mycket glad, säger Yadira Hidalgo Gonzales.

Hon hoppas att beslutet ska bli en del i det omfattande arbetet för att stärka kvinnors rättigheter och självbestämmande som hon säger ännu kvarstår att göra i Mexiko. Hon glädjer sig åt att en vit man kommer att lämna plats till en kvinna ur den mexikanska ursprungsbefolkningen. Två steg på en lång väg att gå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV