Våldet och oroligheterna har eskalerat i Afghanistan den senaste tiden. Migrationsverket stoppar därför tillfälligt utvisningar till landet på grund av det försämrade säkerhetsläget, meddelade myndigheten i slutet på förra veckan. ”Nu finns det en ny chans, men till priset av vad?” frågar sig Ingrid Eckerman, grundare till nätverket ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan!”.
I ett pressmeddelande uppger Carl Bexelius som är rättschef på Migrationsverket att utvecklingen är oroande och att den redan svåra situationen i Afghanistan snabbt har förvärrats under de senaste månaderna som en följd av att talibanerna har tagit kontroll över allt fler områden.
FN:s flyktingorgan UNHCR gick några dagar tidigare ut och varnade för en humanitär katastrof i landet där nu 3,5 miljoner människor är på flykt.
"En ny chans"
Ingrid Eckerman, som länge engagerat sig för afghanska asylsökande och är grundare till nätverket ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan!”, säger att känslorna är blandade inför myndighetens beslut att tillfälligt stoppa alla utvisningar.
– Nu finns det en ny chans, i alla fall för en del, men till priset av vad? Det är ännu värre förhållanden i Afghanistan och vi vet inte hur det ser ut om ett år. En del av dem har familj kvar där och de är inte lyckliga över hur det ser ut, säger hon.
Det är enligt Migrationsverket cirka 7000 personer som sedan tidigare har fått beslut om att de ska utvisas eller avvisas från Sverige till Afghanistan. I dagsläget har ungefär hälften av dem ett tillfälligt uppehållstillstånd och det är resten som nu påverkas av det så kallade verkställighetsstoppet.
Oklart läge
Enligt Migrationsverket är läget svårbedömt och de inte vet hur länge det tillfälliga stoppet kommer att gälla. De skriver också att de nu kommer att följa utvecklingen för att se om de framöver behöver göra andra juridiska bedömningar eller fatta andra beslut.
Ingrid Eckerman betonar också att läget är oklart:
– Vi vet att man inte utvisar, men det är absolut inte samma sak som att man får uppehållstillstånd.
Att Migrationsverket erkänner att det är en besvärlig situation i Afghanistan öppnar dock ett fönster för dem som uppgett det som skäl för skydd. De kan nu söka så kallat verkställighetshinder. Ingrid Eckerman menar dock att det enklaste vore att göra som med syrierna när de kom 2015, då alla som kunde visa att de var syriska medborgare, fick uppehållstillstånd.
– Det skulle underlätta väldigt mycket och minska byråkratin om de kunde få sina personnummer, vara i landet öppet och kunna skaffa sig arbete. Men det vet jag inte om man kommer göra, jag antar att man kommer att streta emot i det längsta mot att ge dem med afghanskt medborgarskap uppehållstillstånd.