Startsida - Nyheter

Radar

Inga lättnader för ensamkommande väntas

Fatemeh Khavari var en av frontfigurerna under den nästan två månader långa protesten på Mynttorget 2017.

Regeringens föreslagna lättnader för ensamkommande som omfattas av gymnasielagen väntas under morgondagen bli nedröstade. Förslagen tillkom för att coronapandemin försvårat situationen på arbetsmarknaden, men får enbart stöd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. ”Helt obegripligt” tycker Fatemeh Khavari.

Under morgondagen (9/6) fattar regeringen beslut i frågan om lättnader för de som omfattas av den så kallade gymnasielagen. I praktiken är beslutet dock redan fattat eftersom Centerpartiet deklarerat att de kommer att rösta nej till förslaget, något som stod klart redan i vintras. Övriga partier som har yrkat avslag är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Beslutet fattas i Socialförsäkringsutskottet i vilket en majoritet är emot regeringens förslag.

Tillfälliga lättnader föreslås

De tillfälliga lättnader som föreslås gälla fram till 2023 rör ensamkommande som läser på gymnasiet och som vill kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd. Förslagen tillkom med hänvisning till att pandemin har gjort det svårare att få jobb.

I förslaget vill regeringen sänka försörjningskravet genom att inkludera yrkesintroduktion (statsfinansierad anställning) och genom att studiemedel ska kunna räknas som del av inkomst. I förslaget ingår också en förlängning av tiden efter fullföljd gymnasieutbildning, från sex till tolv månader, för att etablera sig på arbetsmarknaden.

Protesterna på Mynttorget fick mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Foto: Elisabeth Ubbe

En av frontfigurerna i kampen för de ensamkommande är Fatemeh Khavari, som grundade organisationen Ung i Sverige år 2017. Organisationen fick stor uppmärksamhet för sin närmare två månader långa sittstrejk som hade målet att stoppa utvisningarna av unga afghaner. Fatemeh Khavari är upprörd över att förslaget om lättnader kommer att röstas ner.

– Jag tycker att när man en gång har tagit ansvar för att ge de här ungdomarna en chans att stanna i Sverige så har man också ett fortsatt ansvar för dem. Nu är också säkerhetsläget ännu värre i Afghanistan än det var för fyra, fem år sedan, säger hon.

Försämrat säkerhetsläge i Afghnanistan

Fatemeh Khavari beskriver att situationen i Afghanistan särskilt har förvärrats för hazarerna, den mest utsatta gruppen bland afghaner. En majoritet, 74 procent, av de ensamkommande från Afghanistan i Sverige under åren 2015-2016 var hazarer, enligt Migrationsinfo.se.

– När jag försöker föreställa mig hur det är för de här ensamkommande, med ovissheten, det är helt obegripligt. Vad ska de göra? säger Fatemeh Khavari.

Att Centerpartiet, som är vågmästare i frågan, säger nej till lättnaderna i gymnasielagen menar Fatemeh Khavari är oacceptabelt.

Fatemeh Khavari tillsammans med en grupp ensamkommande på Mynttorget 2017. Foto: Elisabeth Ubbe

– Varför får inte de ensamkommande en coronajustering, är de inte människor? Lagarna, reglerna och politikerna ska ta hänsyn till den här gruppen också, säger Fatemeh Khavari och tillägger:

–  När världen är i en pandemi, som alla har drabbats av på sitt sätt, och vi har sett att människor har kommit närmare varandra, varför visar man då inte hänsyn mot de som omfattas av gymnasielagen?

På Centerpartiets hemsida kan man läsa att partiet ”är stolta över att Sverige under en lång tid tagit ett stort ansvar för människor som behöver skydd. Men under de senaste åren har tillfälliga lagar ersatt varandra och behovet av en mer långsiktig migrationspolitik blivit allt tydligare.”
  
Detta anges vara anledningen till att man yrkar nej till förslaget om tillfälliga lättnader för de som omfattas av gymnasielagen. LFT har sökt Centerpartiet för en kommentar men får beskedet att de avböjer att kommentera eftersom de inte har tid. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV