Startsida - Nyheter

Radar

”Fågelinfluensan kan leda till ny pandemi”

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Nästa pandemi kan orsakas av fågelinfluensan. Det tror infektionsprofessorn Björn Olsen, som menar att allvarliga fågelinfluensor är en oundviklig konsekvens av hur vi håller djur i dag.

Under den här säsongens fågelinfluensa, som är den värsta i sin sort, har vi inte sett några direkta fall som överförts till människor. Men om de här virusen fortsätter att cirkulera är det stor risk att de i högre utsträckning än hittills tar sig över till människor. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som inte utesluter att fågelinfluensan i framtiden kan leda till en ny pandemi. 

– Det finns inga tecken i närtid på det, men jag tror för egen del att nästa pandemi kommer från någon typ av influensavirus. 2004-2005 var många otroligt skraja för att fågelinfluensan skulle leda till en pandemi. Hade det blivit så, hade vi vaknat upp till en annan, riktigt smutsig värld. 

Flyger under radarn

Första gången som ett fågelinfluensavirus hittades hos en människa var 1997. Mellan 2003-2016 blev drygt 850 personer i 16 olika länder sjuka i H5N1-viruset, varpå över hälften (53 procent) dog.  

Björn Olsen säger att det luriga är att även lågpatogena virus – som inte leder till så hög dödlighet bland djur – kan vara dödliga för människor. Eftersom djuren inte far så illa, blir de svårare att upptäcka.

– Alla pandemier vi haft hittills har orsakats av lågpatogena virus, som flyger helt under radarn. 

Björn Olsen nämner H7N9 som skräckexempel. Det är ett lågpatogenvirus som började spridas 2013 och som inte gav hög dödlighet bland djuren, men däremot bland människor. Fram till november 2016 hade drygt 800 fall rapporterats – de flesta i Kina – varav 39 procent avled. 

Fågelinfluensan den här säsongen har varit den allvarligaste i Sverige hittills – kan vi förvänta oss fler sådana här situationer framöver?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Kyckling är den vanligaste fågeln idag. Det är dessutom den vanligaste flyttfågeln, i många länder transporteras de kors och tvärs, ibland över gränser.

Ändrade kostvanor steg till förändring

Han tror dock inte att det är realistiskt att branschen kommer att förändras, istället behöver var och en se över sina kostvanor. 

– Jag tror framförallt att varje enskild människa ska fråga sig om de ska fortsätta äta så mycket kyckling som vi gör idag. Om alla varit vegetarianer från början, hur många pandemier hade vi haft då?

Ett stort problem idag, menar han, är de låga priserna på dålig mat. Eftersom kyckling kostar väldigt lite, blir det enkelt för människor att äta det. 

– Och när människor äter chicken nuggets ger det en signal tillbaka till näringen om att vi vill ha det här. Det är den tragiska baksidan av det här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV